ЕС договорился о визах для россиян, боеприпасы из Швеции, Венгрия выпросила газ у РФ: новости дня

Дайджест
Среда, 31 августа 2022, 21:47

Сьогодні Росія вчергове жалілася. То вони звинуватили Берлін в руйнування відносин між країнами, то пообіцяли відповісти на рішення ЄС про повну зупинку угоди про спрощення візового режиму з РФ. 

При цьому міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила, що країна не буде знімати санкції проти Росії навіть якщо німці виходитимуть на протести через високі ціни на електроенергію.

А ще обстріл коридорів слідування місії МАГАТЕ, військова допомога від Швеції, Чехія готується до режиму запобігання надзвичайному стану в галузі теплопостачання.

Більше важливих і цікавих новин 31 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Візові обмеження для росіян

Головна тема дня - візові обмеження для росіян.

Євросоюз дозрів та вирішив повністю зупинити угоду про спрощення візового режиму з РФ. 

У вівторок міністри закордонних справ ЄС на засіданні у Празі доручили Єврокомісії подумати, що робити з мільйонами чинних віз росіян.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що зупинка дії угоди суттєво зменшить кількість нових віз, які росіянам видають держави-члени ЄС, та запобігатиме "візовому шопінгу" росіян.

Боррель додав, що у ЄС є спільне розуміння того, що шенгенські візи потрібно і надалі видавати росіянам на індивідуальній основі, особливо конкретним групам людей. 

Ми не хочемо відрізати себе від тих росіян, які проти війни в Україні, ми не хочемо відрізати себе від російського громадянського суспільства", - пояснив Боррель.

У МЗС Росії назвали рішення ЄС призупинити угоду про спрощений візовий режим "пострілом собі в ногу" та пообіцяли не залишати його без наслідків. 

"Ми самі вирішуватимемо, будуть заходи симетричними, асиметричними чи якимись іншими. Якщо у Брюсселі вирішили вкотре вистрілити собі в ногу - це їхній вибір", - сказав заступник міністра закордонних справ РФ Александр Грушко.

Війна з РФ та допомога

Британська розвідка повідомляє, що українським військовим вдалося місцями посунути лінію фронту на півдні і РФ напевно спробує посилювати ці ділянки.

Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Україна повинна виграти війну з Росією та наголосив на необхідності надавати підтримку Києву, скільки це буде необхідно.

Тим часом, США готують нову безпекову допомогу для України. Про неї оголосять найближчими днями. 

А у Швеції розкрили деталі нового пакета військової допомоги для України.

Зокрема, у пакеті передбачені боєприпаси для артилерійських установок - на майже 50 млн євро.

 "Це не останній пакет. Шведське управління з питань військового забезпечення (FMV) та Збройні сили розглянуть можливість надати шведські артилерійські установки Archer, переносні зенітно-ракетні комплекси RBS70 та інше", - повідомила міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде. 

Інша тема - міжнародна місія на Запорізьку атомну електростанцію.

Сьогодні зранку стало відомо, що місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Запорізької АЕС. Разом з тим, вдень речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що російські окупаційні війська продовжують обстрілювати коридори слідування делегації. Він закликав окупантів не перешкоджати діяльності місії на Запорізькій АЕС.

У рамках місії експерти МАГАТЕ мають зафіксувати порушення стандартів і норм ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС на тлі російської окупації.

Німецько-російські відносини

Росія звинуватила Німеччину у руйнуванні відносин між країнами

Зокрема, речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що це не Кремль, а Німеччина руйнує двосторонні відносини з Росією, у тому числі енергетичну співпрацю.

Німецькі ЗМІ звернули увагу, що заява пролунала у той самий день, коли "Газпром" на три дні повністю зупинив "Північний потік" нібито через необхідність профілактичних робіт. Напередодні "Газпром" заявив про призупинення постачань найбільшому постачальнику газу Франції Engie "у зв'язку з несплатою липневих поставок у повному обсязі".

А міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила, що країна не буде знімати санкції проти Росії у зв’язку з війною проти України, навіть якщо німці виходитимуть на протести через високі ціни на електроенергію.

У Німеччині допускають, що Росія може відкрити ще один театр війни. Про це, зокрема, заявив генеральний інспектор Збройних сил Німеччини генерал Ебергард Цорн.

Енергоносії

Як вже повідомляли трохи вище транспорт газу газопроводом "Північний потік" зупинився до 3 вересня для проведення профілактичних робіт.

Згідно з графіком ремонту, він запланований з 04:00 31 серпня до 04:00 3 вересня. Причина зупинки – "профілактичні роботи на ГПУ N24 на КС "Портова".

А з 1 вересня "Газпром" постачатиме в Угорщину через Сербію на 5,8 млн кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом.

З 5 вересня Чехія оголосить так званий режим запобігання надзвичайному стану в галузі теплопостачання. 

На пресконференції за підсумками засідання уряду 31 серпня про це повідомив прем'єр-міністр Петр Фіала. 

Глава уряду зазначив, що це дозволить тепловим станціям опалювати будинки, використовуючи паливо, відмінне від природного газу, не ризикуючи зіткнутися із санкціями чи тривалими процедурами для отримання відповідних дозволів.

У Франції взимку можливі відключення електрики в будинках взимку.

Смерть Горбачова

Світові лідери відреагували на смерть першого і єдиного президента СРСР Михаїла Горбачова низкою заяв, в яких померлого називають людиною, дії якої припинили холодну війну.

"Михаїл Горбачов був лідером, якому довіряли і якого поважали. Він відіграв вирішальну роль у припиненні холодної війни та падінні залізної завіси. Це відкрило шлях до вільної Європи. Цей спадок ми не забудемо" - написала у Twitter президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Президент США Джо Байден назвав померлого Горбачова рідкісним лідером.

Борис Джонсон написав, що завжди захоплювався мужністю та чесністю, яку Горбачов продемонстрував, довівши холодну війну до мирного завершення. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив "глибоку скорботу" після смерті Михайла Горбачова. Він сказав, що віддає належне "винятковому державному діячеві, який змінив хід історії".

А от міністр оборони Литви вважає, що Горбачов був злочинцем.

Президент Литви не розуміє ідеалізацію Горбачова: він хотів лише реформувати в'язницю.

Інше: рекордна інфляція в Єврозоні

У Лейпцигу невідомі намагалися підпалити дитсадок для дітей біженців з України.

Інфляція у єврозоні досягла рекордних 9,1%.

Церкви і "Стоунхендж": у водосховищах Іспанії через посуху на поверхні з’являються історичні пам’ятки.

Глава МЗС Бельгії визнала, що порушила закон під час візиту в Крим, та попросила вибачення.

У Каталонії градина вбила немовля.

Росія заборонила в'їзд 55 військовим і політичним діячам з Канади.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: