Рекордный "пророссийский" митинг в Праге, газовый блеф РФ, Орбан посетил Москву: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 4 сентября 2022, 20:32

Шмигаль попросив в Німеччини більше зброї та запропонував направити на Запорізьку атомну електростанцію спеціальну місію ЄС та ООН.

Ексгенсек НАТО закликав Сполучені Штати надати Україні необхідні для швидкого завершення війни обсяги зброї, а екскомандувач військами США в Європі бачить "вікно" для вирішення Києвом та Кишиневом Придністровського питання. 

Німецька компанія Siemens Energy вказала на те, що російський "Газпром" фактично збрехав щодо причини припинення експлуатації газопроводу "Північний потік".

Поліція Британії розробляє плани на випадок росту злочинності і заворушень через енергокризу, а глава МЗС Британії Ліз Трасс пообіцяла негайні заходи в енергетиці, якщо стане прем’єром.

Більше важливих і цікавих новин вихідних 3 та 4 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Міноборони Британії повідомляє, що дії українських військових на Херсонщині стали певною тактичною несподіванкою для противника, а командуванню РФ ближчим часом доведеться робити вибір, куди кинути доступні їм резерви.

У ньому нагадують, що ЗСУ почали контрнаступальні дії на півдні з понеділка 29 серпня. 

В огляді також зазначають, що один з елементів цього наступу - триваюче просування на широкому фронті західніше Дніпра, що фокусується на трьох напрямках у межах окупованої РФ частини Херсонської області. 

Оскільки бої тривають також на Донбасі та Харківському напрямку, зазначає розвідка, "ключовим рішенням для російського командування ближчими днями буде те, куди спрямувати ті оперативні резерви, які вони спроможні зібрати".

Крім того, британська розвідка повідомляє, що російські військові продовжують страждати від проблем із моральним духом та дисципліною в Україні та крім бойової втоми та високих втрат однією з головних проблем російських солдатів залишаються проблеми з їхньою оплатою.

Колишній генеральний секретар НАТО та експрем’єр Данії Андерс Фог Расмуссен закликає США не вагатися з допомогою Україні в обсягах, які дозволять їй перемогти і забезпечити тривалий мир - з міркувань, що це в інтересах самих Сполучених Штатів.

Тим часом, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту в Берлін поговорив про поставки зброї Україні з президентом Німеччини.

А ще Шмигаль на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом в Берліні виступив з пропозицією направити на ЗАЕС спеціальну місію ЄС та ООН.

Слід додати, що Німеччина надасть 200 млн євро допомоги Україні для переселенців. 

"Гроші призначені для того, щоб переселенці в Україні могли продовжувати забезпечувати себе найнеобхіднішим", - сказала міністерка з економічного співробітництва та розвитку Свенья Шульце.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знов пропонує свої посередницькі послуги. Так, у телефонній розмові з президентом РФ Владіміром Путіним 3 серпня він заявив, що Анкара могла би взяти на себе посередницьку роль у ситуації з окупованою Запорізькою АЕС.

А президент Європейської Ради Шарль Мішель обговорив ситуацію на Запорізькій атомній електростанції з головою Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі.

Мішель написав у Twitter, що ЄС повністю підтримує роботу і зусилля МАГАТЕ.

Щодо сусіднього з Україною Придністров’я, то генерал у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес вважає, що настав час Україні та Молдові вирішити придністровське питання. На його думку, Кремль справді не може зупинити це на цій стадії.

Таку заяву він зробив коментуючи заяву глави МЗС Росії Сергєя Лаврова про русофобію в Молдові та можливі загрози безпеці російських військових у Придністров'ї.

Цікаво, що у Молдові на КПП Леушени, що на кордоні з Румунією, митники виявили у мікроавтобусі, який їхав із Росії до Молдови, екіпірування та прапори із символами Z та V, забороненими в Молдові

Газовий блеф РФ

У Федеральному мережевому агентстві Німеччини заявили, що не довіряють заяві "Газпрому" про причини припинення постачання газу газопроводом "Північний потік-1".

Німецька компанія Siemens Energy повідомила, що витік мастила, на який посилається російський концерн "Газпром", не може бути технічною причиною для припинення експлуатації газопроводу "Північний потік".

Європейський Союз заявив, що очікує від Росії дотримання своїх енергетичних контрактів, але попередив, що може впоратися й у разі їхнього невиконання.

Більш того, єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні запевнив, що ЄС "добре підготовлений" на випадок повного припинення постачання російського газу завдяки заходам щодо зберігання та енергозбереження.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що для ЄС важливо вирішити питання цінових обмежень.

Він пропонує не чекати 14 вересня, коли Урсула фон дер Ляєн запропонує рішення щодо енергетичної кризи.

"Не можна втрачати жодного дня", - сказав Мішель.

Фон дер Ляєн заявила в п'ятницю, що вона твердо переконана в необхідності обмеження ціни на російський газ, що експортується трубопроводом до ЄС.

Комісія виклала свою думку у чорновому документі. Він закликає до обмеження ціни на електроенергію з джерел, відмінних від газу, та до перерозподілу коштів високоприбуткових виробників енергії, щоб пом'якшити удар споживачам.

Міністри енергетики країн ЄС мають зустрітись 9 вересня на екстреному саміті.

Поліція Британії розробляє плани на випадок росту злочинності і заворушень через енергокризу, а глава МЗС Британії Ліз Трасс пообіцяла негайні заходи в енергетиці, якщо стане прем’єром.

А уряд Німеччини, зважаючи на високі ціни на енергоносії, погодив пакет допомоги населенню на 65 млрд євро.

Протести в Євросоюзі

Погана новина - у Празі 70 тисяч людей вийшли на протест проросійських сил: проти санкцій і постачання зброї Україні.

На площі стояли стенди та прапори Комуністичної партії Чехії та євроскептичного руху "Триколор".

"Чеській Республіці потрібен чеський уряд. Уряд Фіали може бути українським, можливо, брюссельським, але точно не чеським", — сказала глава "Триколору" Зузана Майєрова Заграднікова.

За її словами, уряд має знизити податки, у тому числі ПДВ, і скасувати антиросійські санкції, які завдають шкоди чеським бізнесменам. Вона також вимагає припинити постачання зброї до України.

У німецькому Кельні російська діаспора вийшла на протест також проти санкцій і підтримки України.

Мітинг був організований російськомовними групами діаспори в місті.  Протестувальники тримали російські прапори або транспаранти з літерами НАТО, перекресленими червоною лінією. Організатори збирали пожертви для підтримки нібито "сепаратистських сил" на Донбасі.

Заборона віз ЄС для росіян

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції наполягає на необхідності візової заборони для громадян РФ у зв’язку з їх підтримкою війни в Україні.

"Війну проти України підтримують 76%; лише 17% виступають проти (останнє опитування Левади). Необхідно припинити вітати росіян, коли їхні ракети руйнують міста, а Кремль запускає найбільшу енергетичну кризу за останні десятиліття", - наголосила віцепрем’єрка.

Про візову заборону сьогодні телефоном говорив і президент України Володимир Зеленський з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Зеленський наголосив на необхідності підготовки 8-го пакету санкцій, який має містити також заборону на видачу віз громадянам РФ. Як відомо, наразі ЄС тільки вирішив призупинити угоду про спрощений візовий режим з РФ, що ускладнить поїздки росіян в ЄС, але не заборонить їх.

А ще, за словами президента України, у розмові йшлося про якнайшвидше виділення наступного траншу макрофіну ЄС. За даними ЗМІ, оікується, що наприкінці наступного тижня міністри економіки ЄС у Празі погодять політичну декларацію на підтримку макрофінансової допомоги Україні на суму 5 млрд євро.

Тим часом, офіційний представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що США не вважають за необхідне запроваджувати візові обмеження проти всіх росіян у зв’язку з війною Росії в Україні. 

Інше: США продадуть зброю Тайваню

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан вранці 3 вересня вирушив до Москви на похорони останнього лідера СРСР Міхаїла Горбачова.

Білий дім схвалив продаж Тайваню зброї на 1,1 млрд доларів.

У Чехії через аварію на каруселі постраждали 17 людей.

Посол США завершив роботу в Росії та залишив Москву.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: