В Беларусь возвращают танки, Иран стал соучастником войны, Берлин не закрывает АЭС: новости дня

Дайджест
Понедельник, 17 октября 2022, 21:50

Головна тема дня – російська атака іранськими "Шахедами".

Україна назвала Іран співучасником російської агресії.

Євросоюз збирає докази про застосування іранських дронів Росією, а міністри ЄС попередили Іран про можливі санкції за участь у війні в Україні.

У відповідь на злочини Росії в Україні Європейський Союз створив нову військову місію для України і надав 500 млн на закупівлю зброї.

РФ перекине в Білорусь до 9 тисяч військовослужбовців, близько 170 танків, до 200 бойових машин та до 100 гармат та мінометів калібром понад 100 мм. Там заявляють про плани військових навчань.

Тим часом, у сусідній з Білоруссю Литві починаються масштабні навчання НАТО.

Всі важливі і цікаві новини дня 17 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на удари іранськими дронами

Головна тема дня – російський обстріл низки міст України іранськими дронами-камікадзе, який відбувся сьогодні вранці. 

Посольство Сполучених Штатів засудило атаку. Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр також засудила атаки Росії на Київ із використанням іранських ударних безпілотників.

Атаку засудив і міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску згадавши, що деякі влучили неподалік від посольства Румунії у Києві. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба звернувся до міністрів ЄС з бомбосховища. Він просив про протиповітряну оборону і санкції проти Ірану.

Міністерство закордонних справ заявило, що надання Іраном зброї Росії для ведення повномасштабної війни робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України.

Іран заявив, що не надавав Росії безпілотники для війни в Україні.

Тим часом, Євросоюз збирає докази про застосування іранських дронів Росією та після завершення цього процесу буде готовий відреагувати.

Міністри ЄС попередили Іран про можливі санкції за участь у війні в Україні.

Як повідомляє CNN, адміністрація президента США Джо Байдена враховуватиме використання російськими військами іранських дронів проти України у своїх рішеннях щодо надання подальшої військової допомоги Києву.

Та нещодавно стало відомо, що Іран допомагатиме Росії не тільки дронами. Напередодні газета The Washington Post повідомила, що Іран посилює свої зобов’язання постачати зброю Росії для війни проти України і готовий передати ракети класу "земля-земля".

За даними Politico, США готують додаткові санкції проти Ірану через продаж Росії ракет.

Тренувальна місія Євросоюзу

Глава МЗС Данії Єппе Кофод Глава МЗС Данії перед зустріччю міністрів закордонних справ країн ЄС розповів, як ЄС може відповісти на російські удари по Києву.

"Вранці ми знову бачили, що Київ був атакований Росією. Дуже важливо відповісти на це з боку ЄС і дуже важливо створити військову тренувальну місію для України. А також надати більше коштів на купівлю зброї для України", - сказав Кофод.

Він зазначив, що для Данії це особливий момент, адже вперше після референдуму про приєднання до військової політики ЄС країна бере участь у створенні військової місії.

Згодом стало відомо, що Рада ЄС ухвалила рішення про створення Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine).

Мандат місії спочатку триватиме два роки, а фінансовий орієнтир загальних витрат на цей період становитиме 106 700 000 євро.

Рада ЄС також ухвалила надання ще 500 мільйонів євро в рамках Європейського фонду миру з метою подальшої підтримки спроможностей та стійкості Збройних сил України.

Шостий транш доведе загальний внесок ЄС в рамках фонду для України до 3,1 млрд євро.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що не голосував за створення навчальної місії ЄС для українських військових.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Росія програє війну, і наголошує на необхідності продовжувати підтримку України.

А керівники німецьких спецслужб заявили, що Путін фактично оголосив війну Заходу.

Танки їдуть в Білорусь

РФ перекине в Білорусь до 9 тисяч військовослужбовців, близько 170 танків, до 200 бойових машин та до 100 гармат та мінометів калібром понад 100 мм. 

Міністерство оборони Білорусі заявило в понеділок, що проведе навчання з бойовою стрільбою і пуски зенітних керованих ракет в рамках спільного з російськими військами угруповання.

Слід додати, що у Литві, яка межує із Білоруссю, починаються масштабні навчання НАТО.

Проблеми в нової прем’єрки Британії 

Депутати британського парламенту від Консервативної партії почали публічно закликати прем'єр-міністерку Ліз Трасс піти у відставку після шести тижнів перебування на посаді через економічні потрясіння, спричинені ухваленням міні-бюджету.

А новопризначений міністр фінансів Великої Британії Джеремі Гант у понеділок оголосив про фактичне скасування податкової реформи, яку ініціювала Трасс і через яку Консервативна партія почала обговорювати її відставку.

Докладніше про це – у статті Зовсім не Тетчер. Чому прем'єрка Британії провалила реформи та опинилася за крок до відставки.

Інше: моніторингова місія ЄС на Кавказі

ЄС затвердив направлення моніторингової місії до кордону Вірменії та Азербайджану.

У Чехії висунули звинувачення двом чоловікам за розпалювання ненависті до українців.

Німеччина припинить пільговий обмін гривні на євро до 30 жовтня.

Кулеба розповів ЄС про плани Путіна вдарити по газотранспортній системі, щоб зупинити поставки в Європу.

Брюссель радить країнам ЄС зайняти більш жорстку позицію щодо Китаю - ЗМІ.

Шольц пропонує продовжити дію АЕС до квітня 2023 року.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: