Россию хотят выгнать из ООН, "сексологический" скандал с послом Украины: главные новости дня

Дайджест
Понедельник, 26 декабря 2022, 21:08

Серед головних тем дня – робота щодо ізоляції Росії на міжнародній арені.

Сьогодні Україна закликала держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.

А ще Україна працює зі Сполученими Штатами безпосередньо щодо визначення правильного статусу для Росії.

Один із альтернативних варіантів, який обговорювався між Україною та США, передбачає визначення нової категорії для Росії – наприклад країна-агресор, країна-терорист чи країна-агресор, яка здійснює терористичні акти щодо цивільного населення – та ухвалення відповідного закону в Конгресі.

А ще новини щодо скандального призначення посла в Болгарії, заяви прем’єра Грузії та новини щодо Сербії і сербів.

Всі важливі і цікаві новини дня 26 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Ізоляція Росії на міжнародній арені 

Сьогодні Україна закликала держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.

Міністерство закордонних справ звертає увагу, що в Статуті ООН немає слів "Російська Федерація", а країна не пройшла процедур і кроків для набуття членства, передбачених документом – як це зробили, приміром, Чехія і Словаччина після того, як Чехословаччина припинила існування.

"Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації", – підсумовують у МЗС.

А ще Україна працює зі Сполученими Штатами безпосередньо щодо визначення правильного статусу для Росії.

Пані посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова нагадала, що в США на законодавчому рівні закріплене поняття країни-спонсора тероризму, яке наразі присвоєне чотирьом країнам – Ірану, Кубі, Північній Кореї та Сирії.

"А Росія сама терорист. Тобто це країна, у якої регулярна армія, уряд, президент, так би мовити, обраний. Вони всі військові злочинці. Вони всі займаються агресією і тероризмом. Тому одне питання – це як ми назвемо, так би мовити, Росію, інше питання – що за цією назвою стоятиме", – пояснила Маркарова.

За словами пані посла, один із альтернативних варіантів, який обговорювався між Україною та США, передбачає визначення нової категорії для Росії – наприклад країна-агресор, країна-терорист чи країна-агресор, яка здійснює терористичні акти щодо цивільного населення – та ухвалення відповідного закону в Конгресі.

Війна з РФ

В міноборони Британії вважають, що головною проблемою для російських військ, ймовірно, буде нестача засобів спостереження і підготовленого персоналу для ефективного моніторингу великих територій нових мінних полів.

Раніше повідомлялося, що ключовим чинником, який обмежує наступальний потенціал російських військових на території України, є нестача боєприпасів.

Тим часом більшість німців — за негайний діалог Києва та Москви

Про це свідчать результати опитування, проведеного інститутом дослідження громадської думки YouGov.

55 відсотків опитаних виступають за негайний діалог Києва та Москви, проте 27 відсотків вважають, що час для переговорів про мир ще не настав.

Разом з тим, половина респондентів переконані, що Україна після війни має повернути собі всі території, захоплені РФ із 2014 року.

Президент Чехії у своєму різдвяному зверненні підтримав допомогу Україні і назвав російське вторгнення в Україну найважливішою подією року. 

"Але є ситуації, коли економічні інтереси повинні поступатися інтересам безпеки", – зазначив чеський президент.

За словами Земана, нинішні події в Україні загрожують глобальній безпеці, зокрема й безпеці Чехії.

Ну а президент Туреччини, вочевидь, не бачить загрози від Росії і вкотре звинуватив Захід у провокаціях у війні Росії проти України.

Реджеп Тайїп Ердоган планує продовжувати "робити кроки разом з Росією" щодо зерна та добрив. 

Через загрози глобальній безпеці, які несе Росія, країни Європи продовжують озброюватися. 

Так, Швеція замовила у США додаткові ракети для систем Patriot, а Латвія готується придбати протикорабельні ракетні комплекси NSM.

Грузія  

Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає достатнім те, що офіційний Тбілісі робить для підтримки України, та сказав, що йому "неприємні" останні заяви Києва. 

Він додав, що вважає дії Російської Федерації невиправданою воєнною агресією, що підриває світовий порядок. 

"Ми хочемо, щоб війна закінчилася якнайшвидше, тому що вона становить загрозу не лише для України, але й архітектури безпеки Європи і безпосередньо нашого регіону", – зазначив прем’єр.

Також Гарібашвілі заявив, що проти Грузії здійснюють "організовану дезінформаційну атаку" та доручив грузинським послам боротися з нею. 

Останнім часом, як відомо, від західних політиків почастішали занепокоєні заяви щодо стану демократії у Грузії та щодо становища ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі. Офіційне Тбілісі усю критику відкидає.

Крім того, прем’єр Грузії прокоментував ситуацію із євроінтеграцією країни. 

Він вважає надання Грузії європейської перспективи однією з ключових подій року та заявив, що країна не отримала кандидатський статус виключно з політичних мотивів

Сербія і серби

Новини надходили сьогодні і з Сербії. Там невідомі розмалювали літерами Z мурал із Лесею Українкою.

У неділю на сході країни зійшов з рейок товарний потяг, що перевозив аміак.

Повідомлялося, що внаслідок аварії група з 20 цистерн зійшла з рейок, принаймні одна з них упала в русло річки Нішава, що спричинило бурхливу реакцію аміаку під час контакту з водою.

У місті Пірот було оголошено надзвичайний стан, а влада попросила жителів не залишати свої будинки. Десятки людей були госпіталізовані.

Там тимчасово припинили роботу школи й державні установи.

Тим часом лишається складною ситуація у муніципалітетах на півночі Косова, де більшість мешканців – серби. 

Через це сербський головнокомандувач приїздив до кордону з Косовом.

Згодом стало відомо, що керівники місій НАТО та ЄС зустрілися з прем’єром Косова на тлі напруги у регіоні.

Серед інших новин дня  

МЗС України став на захист посла в Болгарії, яку призначили попри відсутність міжнародного досвіду.

Бізнес і студенти з Литви передадуть ЗСУ 30 тисяч розкладних ліжок.

В Іспанії кількість загиблих унаслідок падіння автобуса з мосту зросла до 7.

У ЄС назвали найбільших виробників вина серед країн блоку.

Найновіший британський авіаносець уже пробув більше часу на ремонті, ніж на службі.

У Німеччині заявили про завершення пандемії коронавірусу.

Анкара викликала посла Франції через "антитурецьку пропаганду" про стрілянину в Парижі – AFP.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: