Германия дает МиГ-29, "Нафтогаз" выиграл у РФ в Гааге, кто "слил" документы США: новости дня

Дайджест
Четверг, 13 апреля 2023, 21:11

Серед головних тем дня – нові подробиці щодо витоку даних США (і тут знов журналісти виявилися швидшими за владу), Чорноморська безпекова конференція, ізоляція росіян, судові процеси у Європі. 

Німеччина досить швидко дозволила Польщі передати Україні п’ять винищувачів МіГ-29.

Євросоюз затвердив виділення 1 млрд євро на боєприпаси для України.

"Сьогоднішнім рішенням ми вводимо в дію першу частину історичної угоди, досягнутої лідерами ЄС, щодо підтримки негайного постачання артилерійських боєприпасів для українських збройних сил на суму 1 мільярд євро", – прокоментував верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики.

Норвегія висилає 15 російських шпигунів з посольства РФ в Осло, а у Молдові 15 років в’язниці дали проросійському політику. 

Всі важливі і цікаві новини 13 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Підозрюваний у витоку даних Пентагону 

Американське видання The New York Times визначило військового, через якого ймовірно стався витік документів США.

Це 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетса Джек Тейшейра.

Його вже арештували.

У четвер президент США Джо Байден заявив, що близькі до виявлення організатора витоку секретних документів.

Журналісти The Washington Post дізналися, що за масштабним витоком таємних документів розвідки США може стояти співробітник американської військової бази, який нібито зливав їх у мережу без особливих цілей та не зовсім усвідомлюючи наслідки. 

Детально про витік секретних документів читайте у статті Військова (не)таємниця: що відомо про витік секретних документів США або дивіться нове відео "ЄвроПравди"

Після витоку військових документів Міністерство оборони США обмежило доступ до секретної інформації

Слід зазначити, що від витоку документів не застрахована жодна країна світу. Наприклад, у Швеції колишнього політика звинувачують в розголошенні секретних військових даних.

Чорноморська конференція та $5 млрд

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що мир не буде тривалим, якщо Росія збереже контроль над тією чи іншою частиною України, зокрема Кримом.

Про це він сказав у промові на Чорноморській безпековій конференції у Бухаресті, яка організована під егідою Міжнародної кримської платформи.

"Реальний мир означає, що потрібно відновити територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. Це означає, що кримські татари будуть мати безпечну батьківщину в українському Криму. Це означатиме зерновози, а не військові кораблі, у Чорному морі. Реальний мир – це коли у світі править міжнародне право, а не сила", – зауважив міністр закордонних справ. 

Щодо півострова слід також додати, що суд у Гаазі зобов'язав РФ виплатити "Нафтогазу" $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно "Нафтогазу" в окупованому Криму.

А ще у Бухаресті Дмитро Кулеба закликав перетворити Чорне море на море НАТО, як це сталося з Балтійським морем після приєднання до Альянсу Фінляндії.  

Пізніше речник президента Росії Дмитрій Пєсков відреагував на заклики глави МЗС України: "Чорному морю ніколи не бути "морем НАТО".

У Бухаресті сьогодні був і міністр оборони України Олексій Резніков.

На полях Першої Чорноморської безпекової конференції він обговорив із заступником генсека НАТО Мірчою Джоане "деякі цікаві речі" щодо підготовки України до саміту у Вільнюсі.

Загалом Україна, Румунія і Молдова домовились на конференції про зміцнення відносин.

Ізоляція росіян

США не видали візи делегації РФ, яка головує в Радбезі ООН, а Норвегія висилає 15 російських шпигунів з посольства РФ в Осло.

Євросоюз наклав санкції на ПВК "Вагнер" і російське інформаційне агентство "ФАН", пов’язані з кремлівським олігархом Євгенієм Пригожиним.

Після запровадження санкцій США проти російського Міжнародного інвестиційного банку уряд Віктора Орбана вирішив, що Угорщина вийде з фінансової установи.

Хоча, у Конгресі США готують санкції проти провідних політиків і урядовців Угорщини.

В останні місяці між США й Угорщиною тривають дипломатичні конфлікти, насамперед пов’язані з нападками на американського посла. Приміром, нещодавно він вказав на подвійні стандарти Орбана. Угорський прем'єр у Twitter публічно підтримав Дональда Трампа, якому у США оголосили кримінальне обвинувачення.

Підтримка України 

Одна з головних новин дня – Німеччина досить швидко дозволила Польщі передати Україні п’ять винищувачів МіГ-29.

"Я радий повідомити вам, що ми можемо пообіцяти нашим польським партнерам передачу Україні п'яти МіГ-29 з колишніх запасів НДР. Заявку ми отримали лише сьогодні. Я вітаю той факт, що ми у Федеральному уряді ухвалили це рішення разом", – зазначив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

А ще Євросоюз сьогодні затвердив виділення 1 млрд євро на боєприпаси для України.

"Сьогоднішнім рішенням ми вводимо в дію першу частину історичної угоди, досягнутої лідерами ЄС, щодо підтримки негайного постачання артилерійських боєприпасів для українських збройних сил на суму 1 мільярд євро", – прокоментував Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики.

Тим часом, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликає Західну Європу робити більше для допомоги Україні, а також закликав президента США посприяти передачі Південною Кореєю боєприпасів Україні.

Литва відправила до Німеччини групу інструкторів для тренування українських військових, а у Чехії громадська ініціатива виставила на продаж подаровану президентом модель "Нептуна", який вразив крейсер "Москва".

Щодо невійськової допомоги. Британія підтвердила надання Україні додаткових кредитних гарантій на $500 млн, а Швейцарія виділить Україні $1,7 млрд фінансової допомоги.

Євросоюз надіслав Україні нову партію генераторів вартістю майже 2 млн євро.

Судові процеси у Європі

У Молдові до 15 років в’язниці засудили "крадія мільярда", проросійського політика Шора.

У Чорногорії затримали одного з лідерів основної проросійської політсили.

ЄСПЛ виніс рішення на користь українки, якій лікарі видалили нирку без її згоди.

Голову центробанку Словаччини оштрафували на 100 тисяч євро за корупцію, йому загрожує суд.

Серед інших новин дня 

63-річний українець підпалив себе під будівлею консульства України у Кракові.

Посольство України в Болгарії вимагає розслідувати вандалізм щодо пам'ятника Шевченку.

Румунія обмежить виплати допомоги українським біженцям та знову закликала Україну відмовитись від "молдовської мови".

Посольство Франції в Москві отримало посилку з кістками – росЗМІ.

В Грузії повідомили про скасування виступу президентки у Європарламенті та вимагають від ЄС видати членів уряду часів Саакашвілі.

В Італії встановили причетних до втечі сина російського губернатора: підозрюють спецслужби РФ.

Парламент Угорщини узаконив анонімні доноси на одностатеві сім'ї.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: