Антикорупційний суд, право НАБУ на прослуховування, е-декларації: нові вимоги ЄС щодо антикорупції

Субота, 17 вересня 2016, 10:55 — , комісар ЄС
Комісар Йоганнес Ган в Києві. Фото Єврокомісії

В рамках візиту до України комісар Йоганес Ган не лише вступив на конференції YES, але також завітав до Верховної ради, де представив новий проект допомоги, створений з метою кращої протидії корупції.

Ця подія, що співпала з форумом YES, не викликала забагато уваги, а дарма.

Виступ Гана продемонстрував різку зміну позиції Брюсселя щодо протидії корупції в Україні.

Комісар підтримав кілька позиції, які до того сприймалися Брюсселем зі скепсисом. Йдеться зокрема про створення нового антикорупційного суду, з участю представників міжнародної спільноти у відборі суддів до нього.

Також важливим, на думку ЄС, є надання НАБУ права самим звертатися до суду з дозволом на прослуховування (досі вони мали просити про це СБУ). Звертає на себе увагу також позиція про е-декларування.

"Європейська правда" публікує виклад промови комісара.

* * * * *

Антикорупційні реформи в Україні мають ключове значення для ЄС.

Корупція, як і раніше, є основною перешкодою на шляху економічного і політичного розвитку країни, а ЄС дуже зацікавлений у демократичній і процвітаючій Україні.

Україна прийняла низку амбітних законів у сфері боротьби проти корупції, тому ЄС вирішив підтримати дії, які повинні бути здійснені урядом, аби забезпечити їх ефективну імплементацію. ЄС виділив 16 млн євро для нового великого проекту на підтримку реформ у боротьбі проти корупції в Україні.

З радістю повідомляємо, що Данська аґенція з міжнародного розвитку (DANIDA) погодилась взяти участь у імплементації цього проекту, і саме тому я тут сьогодні разом із Міністром закордонних справ Данії.

Дозвольте мені коротко окреслити три основні елементи нового проекту:

1.
Посилення антикорупційних органів.

Ми хочемо посилити здатність новостворених антикорупційних інституцій розслідувати корупцію, запобігати їй та карати за неї.

Йдеться про Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Національне агентство з питань запобігання корупції. Майбутні антикорупційні суди також стануть бенефіціарами цього проекту.

2.
Дорадча підтримка ВР.

Ми прагнемо зміцнити здатність Комітету Верховної Ради із питань запобігання і протидії корупції вивчати антикорупційне законодавство та моніторити імплементацію реформ. Аби допомогти Раді із цими завданнями, ми плануємо створити Консультативну раду, яка складатиметься із закордонних експертів.

3.
Участь громадянського суспільства.

Зрештою, ми прагнемо заохочувати залученість громадянського суспільства та ЗМІ до антикорупційних ініціатив, особливо у регіонах.

Ми підтримуватимемо регіональні органи влади, які докладуть реальних зусиль у боротьбі з корупцією, слугуватимуть за приклад. Також ми готові співпрацювати із громадськими організаціями, аби втілити широкий спектр антикорупційних заходів на місцевому рівні.

* * * * *

Наше першочергове завдання – забезпечити, щоб антикорупційні реформи не гальмувались через брак ресурсів чи досвіду. Саме тому наша підтримка надаватиметься у широкому спектрі – обмін досвідом, навчання, ІТ-обладнання, гранти для антикорупційних організацій – вона підлаштовуватиметься під потреби бенефіціарів.

Я хотів би викласти ряд тез усім співрозмовникам під час цього візиту:

По-перше, реформи повинні стати невідворотними.

Ми вітали запуск системи електронного декларування статків – але будемо вкрай стурбовані будь-якими спробами Верховної Ради послабити її значення. Недавно вже були запропоновані деякі поправки, які завдадуть серйозного удару по зусиллях у боротьбі проти корупції.

Затримки у цій сфері уже справили негативне враження. Ніхто не повинен забувати про те, що країни-члени ЄС ретельно слідкують за Україною в той час як приймається остаточне рішення стосовно візової лібералізації.

Ми надаємо велике значення роботі антикорупційних інституцій. Дуже важливо, щоб їм дозволили незалежно працювати, і вони мали всі необхідні ресурси… Але без непотрібного суперництва та неприпустимих конфронтацій, які ми спостерігали цього літа.

Робота над впровадженням антикорупційних судів також повинна розпочатись якнайшвидше, аби вкласти цей необхідний елемент у мозаїку антикорупційних реформ. Ми закликаємо Раду найближчим часом прийняти закони, необхідні для початку роботи таких судів, а також забезпечити їх незалежність, в тому числі й належну процедуру відбору суддів.

Міжнародна спільнота готова надати допомогу у цьому процесі, також і беручи участь у відборі.

Врешті-решт, ми думаємо, що незалежність НАБУ зміцниться, якщо ця організація отримає право на прослуховування телефонних розмов.

Ми розраховуємо на те, що ви зробите реальні зміни в Україні.

Ви працюєте у сфері, яка дедалі більше ввижається лакмусовим папірцем для країни. Ми хочемо допомогти вам успішно пройти це величезне випробування.


Йоганнес Ган,
комісар ЄС з політики сусідства та переговорів про розширення,

Київ, 16 вересня 2016 року

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.