Перший вирок у США для радника Януковича: що чекає на Пола Манафорта

Субота, 9 березня 2019, 09:30 — Українська служба "Голосу Америки"
На суді над Манафортом суддя заборонив фотографувати, тому місцева преса наймала художників, які замальовували перебіг процесу. Ілюстрація Associated Press з сайту VOA

Цього тижня у штаті Вірджинія суддя Томас Селбі Елліс оголосив вирок колишньому раднику "Партії Регіонів" та екс-керівнику виборчої кампанії Трампа Полу Манафорту.

 

Обвинувачення просило від 19 до 24 років ув'язнення, натомість Манафорт отримав лише 47 місяців – менше ніж 4 роки – позбавлення волі. Більш того, суддя попросив врахувати час, вже проведений Манафортом за ґратами.

Помітна частина американської громадськості з обуренням зустріла такий м’який вирок. Між тим попереду у Манафорта ще один вирок з іншим суддею.

Про це – в матеріалі української служби "Голосу Америки".

Вирок без змови з РФ

"Вирок 19-24 роки ув'язнення для пана Манафорта суперечив би усталеній практиці. Зрештою, я не думаю, що рекомендації обвинувачення щодо вироку адекватні", - заявив суддя Томас Селбі Елліс.

Оголошуючи вирок, він особливо підкреслив, що вирок не стосується жодної змови з Росією, яку власне розслідує спеціальний прокурор США Роберт Мюллер.

Натомість суд визнав Манафорта винним у банківському шахрайстві, ухилянні від сплати податків та інших фінансових злочинах.

Слова судді про відсутність "змови" у звинуваченнях проти Манафорта привернули увагу і президента США Дональда Трампа, і його критиків, хоча з протилежних причин.

"І суддя, і захисник у справі Пола Манафорта чітко заявили на весь світ, що не було жодної змови з Росією", - твітує президент США, - "Між тим триває полювання на відьом (мова йде про розслідування втручання РФ), яке шкодить країні. На дані заяви мають звернути увагу у комітетах з розвідки Сенату та Палати представників Конгресу США".

На протилежному кінці спектру - реакція популярного оглядача, критика Трампа Девіда Роткопфа. "Шукаєте змови? Подивіться на координацію сигналів про "відсутність змови" між суддею та адвокатами Манафорта, та тим, як це веде до амністії цьому злочинцю... Ім'я судді Елліса завжди буде асоціюватись із несправедливістю", - відзначає оглядач.

Мало дали?

Помітна частина коментаторів загалом інтерпретують вирок у справі Манафорта як приклад несправедливості американської системи правосуддя, яка значно суворіше ставиться до незаможних порушників, представників етнічних менших, які скоїли незначні злочини.

Все про справу Пола Манафорта та про реакцію на неї в США

"Цей вирок є вироком судовій системі США. Старий білий суддя виявив мінімум ґлузду і відкинув верховенство права. Йому дозволено це робити лише через те, що він солідарний з іншим старим білим чоловіком, який є серійним злочинцем", - написав про вирок Андерс Аслунд, експерт з питань України в аналітичному центрі Atlantic Council.

"Три роки у в'язниці Рікерс Айленд чекав суду Каліф Броудер, якого звинувачували у викраденні рюкзака. Він покінчив із життям через пережиту травму. Натомість Манафорт, якого обвинувачення назвало "впертим" та "наглим злочинцем", відсидить 4 роки. Це і є "привілей білих" (точка зору у США, що державна система надає переваги білошкірим громадянам і непропорційно переслідує представників меншин)", - пише правозахисниця Крістен Кларк.

А от російський правозахисник Гаррі Каспаров навіть закликав до екстрадиції Манафорта до України, щоб там мовляв "його переслідували за законом за його роль у вбивчому та корумпованому режимі Януковича". Втім, таке побажання Каспарова контрастує із заявою голови Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника, який вже заявив, що Манафорт не є суб'єктом розслідувань НАБУ.

Між тим, хоча критики порівнюють вирок Манафорту із значно суворішими за буцімто менші злочини,

вирок для потужного лобіста у США становить велику рідкість. 

Останнім, до Манафорта, гучним прецедентом ув'язнення впливового лобіста могла бути справа вашингтонського лобіста Джека Абрамоффа, якого у 2006 році було засуджено до шести років ув'язнення за звинуваченнями, які включали підкуп чиновників та ухиляння від податків.

Варто зважувати і на те, що в інтересах, наприклад, режиму Віктора Януковича працювали і інші американські лобісти, чия діяльність не ставала об'єктом прискіпливої уваги американських прокурорів.

Новий вирок

Між тим наступного тижня на екс-радника Януковича чекає вирок за іншими обвинуваченням – тепер вже у суді у Вашингтоні. Там йому може загрожувати до 10 років за звинуваченнями у "змові проти уряду США".

Зокрема, Манафорт вже визнав, що порушив американське законодавство щодо лобізму в інтересах закордонного уряду та відмивання грошей, працюючи з клієнтами з України - та у "змові з метою перешкоджання правосуддю".

На додачу, суддя у Вашингоні також вирішить, чи присуджений там термін покарання Манафорт відбуватиме одночасно з покаранням, обраним судом у Вірджинії (тобто – із поглинанням меншого покарання більшим), або ж після відбуття відповідного терміну.

Новий вирок Полу Манафорту оголосить суддя Емі Берман Джексон. Його вже активно закликають винести максимально суворий вирок.

"Майже до смішного поблажливий вирок, схоже, вказує на необ'єктивність системи, яка потурає порушникам, наближеним до влади. Але справедливість чекає на нього наступного тижня з іншим суддею", - відзначає сенатор-демократ Річард Блументаль.

Разом із тим, у Демократичній партії вже готуються до сценарію, коли Трамп вдасться до амністії Манафорта, пообіцявши гостро відреагувати на такий крок. Сам президент США, натомість, у п'ятницю заявив, що хоча й шкодує через те, що сталося з Полом Манафортом, однак ще не обговорював можливість його амністії.

Автор: Голос Америки, Українська служба

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.