Інформація та війна: запрошуємо на семінар для журналістів

Субота, 24 жовтня 2015, 10:25 — Володимир Єрмоленко, Інтерньюз-Україна

Кілька десятків років, в СРСР, ми жили в епоху дефіциту інформації.

Тоді інформація справді була дефіцитним товаром, якого бракувало, - як їжі чи одягу. Люди, які прагнули правди, мали шукати джерела, з яких компенсувати порожнечу – західні радіостанції, "самвидав", свідчення дисидентів.

Зараз усе навпаки: ми живемо в епоху перевиробництва інформації. Її стало дуже багато, ми в ній часто губимося і втрачаємо ясність бачення. Джерела та свідчення перехрещуються з чутками, дезінформацією чи пропагандою.

Все ускладнилося з початком епохи гібридних воєн, де інформація стала як один із засобів ведення війни.

І де нас вводять в оману свідомо, для досягнення військових та політичних цілей.

Те, що ми знаємо про війну на Донбасі, про життя прифронтових територій, про життя переселенців, про життя в так званих "ДНР" та "ЛНР", теж дуже часто є гібридом правди і вигадки, інформації та стереотипів, знання та незнання.

Як тут шукати правду?

Для мене особисто відповідь лежить на поверхні: потрібно їхати і бачити все на свої очі, те, що можеш. А якщо не можеш – потрібно шукати тих, хто їде і бачить все на свої очі, і кому ти можеш довіряти. І вважати цих людей своїми джерелами. Які доносять до тебе інформацію в обхід всіх можливих фільтрів – ідеологічних, маніпулятивних чи стереотипних.

Для спілкування з такими людьми, особливо в часи війни, для розуміння того, як працювати з інформацією в умовах конфлікту, ми вирішили зробити спеціальний семінар для журналістів.

Наші лектори – українські та західні журналісти Громадського ТБ, Deutsche Welle, Радіо Свобода, Associated Press, Le Figaro, La Libération. Усі вони чимало часу провели в зоні АТО. Також лекторами будуть експерти Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України, які дадуть детальний аналіз гібридних та інформаційних воєн сьогоднішнього дня.

Семінар проводимо 30 жовтня – 1 листопада в Києві.

Якщо вам цікаво - подавайтеся. Анкета тут (або за другим посиланням).

Кількість місць обмежена (учасників тренінгу буде не більше 20), тому оберемо найкращих та найбільш вмотивованих, а також представників медіа з найбільшою аудиторією.

Можуть подаватися представники і загальнонаціональних, і регіональних медіа. Приїзд та проживання відібраних журналістів з регіонів ми оплатимо.

Дедлайн для подання заявки – 26 жовтня, 23.00.

Семінар проводять ГО Інтерньюз-Україна та Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Більше інформації тут.

 

Автор: Володимир Єрмоленко,

директор європейських проектів ГО "Інтерньюз-Україна"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: