Данія є найдорожчою країною ЄС для життя, Болгарія - найдешевшою

Понеділок, 23 червня 2014, 10:05

Данія є найдорожчою для проживання країною Європейського союзу, Болгарія - найдешевшою. Про це свідчать дані Статистичного управління європейського союзу (Євростат), передає Інтерфакс

Ближче всього до середнього для 28 держав ЄС показника знаходяться рівні цін у Німеччині та Іспанії.

Продукти харчування та побутову електроніку найвигідніше купувати в Польщі, селитися в готелях, користуватися послугами громадського харчування і купувати алкогольні напої - в Болгарії. Обидві ці країни відрізняються також низькими цінами на легкові автомобілі. Ще дешевше машини можна придбати лише у Словаччині та Чехії.

Узагальнивши дослідження, що проводилися протягом 2013 року, Євростат знову підтвердив, що між окремими країнами і регіонами ЄС вже котрий рік поспіль зберігається суттєва, а деколи і просто величезна різниця у цінах, відзначає Deutsche Welle.

Таким чином, повсякденне життя в Болгарії вдвічі дешевше, ніж у середньому в Євросоюзі або, наприклад, у Німеччині (102%). Зокрема, для туристів проживання в болгарських готелях, а також відвідування місцевих кафе і ресторанів стане в 47% від середньоєвропейського рівня, що робить цю країну особливо привабливої для відвідувань.

Якщо ж взяти країни Балтії, то найнижчий рівень споживчих та готельних цін - у Литві (65% і 64% відповідно), найвищий - в Естонії (80% і 77%). У Латвії ці показники знаходяться десь посередині - 71% і 75%.

Як і раніше, досить низькими цінами відрізняється Хорватія, яка нещодавно увійшла до складу ЄС, - 64%. Туристичні послуги тут також відносно недорогі (74%), а от продукти харчування вже впритул наблизилися до середнього європейського рівня.

Серед найбільших середземноморських країн Західної Європи найвигіднішою як для життя (95%), так і для туризму (91%) лишається Іспанія. У Франції всі ціни дещо вищі за середні. Трохи нижчі, ніж у Франції, ціни в Італії, ось тільки продукти харчування, безалкогольні напої і одяг у італійців дорожчі.

Відносно низьким загальним рівнем цін відрізняються Мальта (80%) і Португалія (86%), причому особливо вигідними у найзахіднішій країні ЄС є послуги готелів та громадського харчування (77%). В Греції (89%) і на Кіпрі (86%) вартість життя в цілому співвідносна, хоча на острові Афродіти готелі і кафе все ж помітно дорожчі.

Євростат проаналізував також показники деяких держав, що не входять до складу ЄС. Найдорожчими країнами континенту, причому з великим відривом, є Норвегія (155%) і Швейцарія (156%), а за проживання в норвезьких готелях і за відвідування місцевих закладів громадського харчування доводиться платити майже вдвічі дорожче (189%), ніж в середньому в Євросоюзі.

Натомість дуже вигідною країною залишається Туреччина. Загальний рівень цін тут становить 64%, а за готелі та громадське харчування доводиться платити 78% від середньоєвропейського рівня. До того ж, турецькі магазини пропонують найдешевший на континенті одяг (68%). Винятком є побутова електроніка і алкоголь, які коштують тут приблизно стільки ж, як і в середньому в Євросоюзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: