Іспанці не впевнені в необхідності монархії

Понеділок, 9 червня 2014, 11:14

Заява короля Іспанії Хуана Карлоса зректися престолу дало старт дискусії в країні щодо долі монархії. Іспанська газета El Pais опублікувала результати опитування громадської думки, згідно якої більшість іспанців - 62% - підтримують ідею проведення референдуму щодо майбутнього монархії.

При цьому 49% учасників опитування готові проголосувати за монархію на референдумі, в той час як республіканський лад готові підтримати 36%.

Опитування було проведено після того, як 2 червня король Іспанії Хуан Карлос оголосив, що відрікається від престолу на користь сина - наслідного принца Астурійського Феліпе.

Нагадаємо, що відразу після заяви Хуана Карлоса про зречення в більш ніж 60 містах Іспанії почалися протести проти монархії. Протестувальники вимагали скликання референдуму, щоб вирішити, чи залишиться країна монархією чи стане республікою.

Очікується, що в найближчі дні обидві палати іспанського парламенту візьмуть спеціальну постанову, яка дозволить Хуану Карлосу відректися від престолу. Потім наслідний принц Феліпе принесе присягу перед депутатами обох палат парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.