Україна та Канада мають намір відновити співпрацю в ядерній галузі

П'ятниця, 11 липня 2014, 09:01

Україна та Канада мають намір відновити співпрацю в ядерній галузі.

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості, передає Інтерфакс.

За даними прес-служби, спільну роботу в сфері фабрикації ядерного палива та цирконієвого виробництва між НАЕК "Енергоатом" і Atomic Energy of Canada Limited (AECL) у Києві обговорили глава Міненерговугілля Юрій Продан і міністр міжнародної торгівлі Канади Ед Фаст.

Як повідомлялося, раніше Україна розглядала можливість впровадження удосконалених канадських реакторів CANDU 6 (Ес6). За підсумками оцінки експерти "Енергоатому" дійшли висновку, що технологія CANDU є прийнятною для України, а AECL може взяти участь у тендері з вибору серійного блоку.

Консультації з вибору серійного реактора для будівництва в Україні нових ядерних потужностей також проводилися з "Росатомом" (РФ), KEPCO (Корея), AREVA (Франція) і Westinghouse (США).

Міністерство палива та енергетики України і AECL наприкінці травня 2008 року парафували меморандум про співпрацю в сфері ядерної енергетики між "Енергоатомом" і канадською компанією. Мета документа - визначення рамок співробітництва і просування промислового впровадження в Україні канадських ядерних технологій, зокрема, технології CANDU.

AECL, створена у 1952 році, на 100% належить державі. Компанія будує і експлуатує реактори типу CANDU, котрі використовують в якості палива природний уран.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.