Рада ЄС відклала на тиждень оцінку виконання Росією умов, поставлених на саміті Євросоюзу

Середа, 2 липня 2014, 10:00

Європейський Союз відклав на тиждень рішення про можливість нових санкцій щодо Росії у зв'язку з українським кризою, передає Інтерфакс.

"Потрібен ще час для оцінки вкрай складної ситуації", - зазначив співробітник прес-служби й додав, що становище додатково ускладнилося з відновленням активних бойових дій в зоні конфлікту.

Комітет постійних представників Ради ЄС у вівторок розпочав оцінку ситуації на сході Україні і виконання Росією чотирьох вимог Євросоюзу, висунутих минулого тижня главами держав та урядів, повідомила Інтерфаксу прес-секретар зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич. Очікувалося, що комітет на рівні послів дасть попередню оцінку в той самий день.

"За будь-якого рішення ЄС продовжуватиме зусилля, спрямовані на деескалацію кризи", - сказала вона, додавши, що скликання екстреного засідання міністрів закордонних справ з цього питання залежатиме від висновків Комітету постійних представників держав ЄС (Корепера).

Наступне чергове засідання цього комітету заплановане на 7 липня, але постійні представники можуть у разі необхідності зібратися в будь-який момент.

На саміті ЄС 27 червня лідери 28 країн Євросоюзу заявили, що до 30 червня очікують від Росії і від ополченців південного сходу України виконання чотирьох вимог: створення механізму моніторингу припинення вогню й ефективного контролю кордону за участі ОБСЄ; повернення під контроль української влади пунктів перетину кордону "Ізварине", "Довжанський", "Краснопартизанський"; звільнення всіх заручників, в тому числі спостерігачів ОБСЄ, і початку переговорів щодо реалізації мирного плану президента Петра Порошенка.

У разі невиконання цих умов учасники саміту не виключили введення нових обмежувальних заходів проти окремих осіб і підприємств Росії ("фаза 2 плюс") або 16 липня на позачерговому саміті "третьої фази" березневого плану ЄС (секторальних економічних санкцій).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: