"Роснефть" через санкції просить допомоги в уряду РФ

Четвер, 14 серпня 2014, 08:54

Президент "Роснефти" Ігор Сечин звернувся до уряду РФ з проханням про фінансову допомогу компанії на суму 1,5 трлн.руб.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на власні джерела в нафтовій компанії. 

Необхідність такої допомоги Сечин в листі пояснює введеними проти компанії санкціями США, розповідають співрозмовники "Ведомостей" і це також підтверджується в листі Мінекономрозвитку.

Представник уряду від офіційних коментарів відмовився, запит в Мінекономрозвитку залишився без відповіді. Прес-служба "Роснефти" коментарів по суті не надала.

Президент "Роснефти" пропонує п'ять способів підтримки компанії, випливає з листа Фомічова. Найдорожчий для держави - викуп за рахунок фонду національного добробуту (ФНБ) нових облігацій "Роснефти" на 1,5 трлн руб. Цифру "Відомостям" підтвердили чотири федеральних чиновника.

Нагадаємо, що 19 липня мінфін США заборонив американським компаніям, банкам і громадянам, а також усім, хто веде операції через США, надавати "Роснефти", "Новатек", Газпромбанку і Зовнішекономбанку (ВЕБ) кредити і позики більш ніж на 90 днів, а також акціонерне фінансування.

Як зазначає видання, санкції, що обмежують залучення довгострокового фінансування, ввели тільки США, європейські банки та інвестори де-факто до них приєдналися, тому що багато з них працюють на американському ринку і не хочуть проблем з владою США, пояснював співробітник апарату уряду.

Станом на сьогодні чистий борг "Роснефти" на кінець червня становив якраз 1,5 трлн рублів (близько $44,5 млрд). Загальний борг нафтової держкомпанії - 2,2 трлн руб., але вона отримала від CNPC $17 млрд передоплати за поставку нафти в Китай, а всього отримає $70 млрд.

Ведомости пишуть, що величезний борг утворився у "Роснефти" після покупки в 2013 р. ТНК-ВР за $54 млрд, з яких $44 млрд - готівкою. Під ту угоду компанія оформила кредити у пулу міжнародних банків на загальну суму в $31 млрд. На цей і наступний роки у "Роснефти" припадає пік виплат за боргами в сумі близько $30 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.