Музей в Амстердамі вирішив не повертати золото скіфів ні Києву, ні Криму

Четвер, 21 серпня 2014, 10:57

Музей Алларда Пірсона в Амстердамі, де було виставлено золото скіфів з кримських музеїв, вирішив поки не повертати експонати ні Києву, ні Криму.

Про це йдеться в заяві музею, оприлюдненому в середу 20 серпня, передає Deutche Welle.

У документі наголошується, що за результатами власного юридичного розслідування музею не вдалося винести рішення на користь жодній зі сторін і як уникнути неминучого позову від сторони, що програла прийнято рішення дочекатися постанови компетентного судді або полюбовної угоди. А поки експонати будуть зберігатися в музеї Алларда Мирсона.

Рада Федерації Росії різко розкритикував це рішення, заявивши, що воно створює небезпечний прецедент в музейному світі, який може призвести до зникнення такого явища, як гостьові виставки та обмін колекціями між музеями світу".

"Не виключено, що тепер жоден музей світу не віддасть свої колекції на виставку в іншу країну, оскільки не зможе гарантувати їх повернення", - цитує агентство РІА "Новини" першого заступника голови комітету Ради Федерації з науки, освіти та культури Віктора Косоурова.

За словами Косоуорова, той факт, що золото скіфів повинно бути повернуто до Криму, звідки було вивезено в лютому, не викликає сумнівів. Однак міністерство культури України заявляє, що дані експонати є українською державною власністю і тому повинні бути повернуті Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.