Ще лишається шанс на безвізовий режим наприкінці 2015 року - експерт

Середа, 12 листопада 2014, 16:15

Україна в разі швидкого виконання Плану дій візової лібералізації зберігає шанси на скасування візового режиму наприкінці 2015 року.

Про це заявив експерт організації "Європа без бар'єрів" Олександр Сушко під час прес-конференції в Києві 12 листопада.

За його словами, раніше в Україні було створене хибне враження про можливість скасування віз вже на початку 2015 року. "Про жодне скасування віз 1 чи 2 січня не йдеться і не може йтися, це неможливо", - запевнив він.

Водночас експерт вважає, що наразі ще зберігається шанс на ухвалення наступного року необхідного рішення з боку Євросоюзу.

"В другій половині 2015 року реалістично отримати такий режим, але все залежатиме від того, як Україна впорається з тими викликами і тими завданнями, які є", - наголосив він.

Експерт підкреслив, що наявність конфлікту на сході держави не є підставою для відмови від планів введення безвізового режиму, хоча створює додаткові виклики для влади. Зокрема, він прогнозує, що ЄС звертатиме все більше уваги на ситуацію з біженцями з Донбасу.

"Одним з ключових індикаторів для ЄС є кількість тих людей, які приїжджають до Європи і просять притулку. А кількість таких людей зросла дуже суттєво, в Польщі - вдесятеро. Тож тепер українській стороні потрібно довести світовій спільноті, що вона створила на своїй території гідні умови для тих людей, які є внутрішніми біженцями", - заявив Олександр Сушко.

"Тому зараз дуже важлива складова нашого шляху до безвізового режиму - це ставлення до людей з Донбасу, які залишили свої домівки в зоні конфлікту і роз'їхалися Україною", - додав він.

Олександр Сушко зазначив, що український уряд досі має сподівання на швидший успіх.

"В уряді є оптимістичний сценарій - що в травні, на саміті Східного партнерства, буде ухвалене політичне рішення глав держав ЄС про готовність України до безвізового режиму. Але ймовірність такого сценарію я оцінюю у 5-10%", - заявив експерт.

"Більш реалістично очікувати, що такі політичні рішення будуть ухвалені восени", - вважає він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.