Угода "Роснефти" з норвезькими буровиками зірвалася через санкції

Субота, 8 листопада 2014, 13:53

Угода з купівлі російської "Роснефтью" частки в норвезькій буровій компанії North Atlantic Drilling Limited відкладена до 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба норвезької компанії, передає "РИА Новости".

"Роснефть", NADL і її основний акціонер - Seadrill 22 серпня підписали рамкову угоду, яка передбачає придбання "Роснефтью" 30% акцій NADL шляхом обміну активів та інвестицій в її статутний капітал.

Крім того, в липні "Роснефть" і NADL уклали довгострокові угоди з буріння на шельфі. Угода передбачає залучення шести морських бурових установок на період до 2022 року з метою реалізації шельфових проектів "Роснефти", у тому числі в суворих кліматичних умовах.

"NADL, Seadrill і" Роснефть "прийняли спільне рішення відкласти оголошену угоду до кінця травня 2015 року", - повідомляє компанія. Уточнюється, що сторони "як і раніше мають намір закрити операцію".

Раніше повідомлялося, що санкції західних держав проти РФ можуть торкнутися угоди російської "Роснефти" з норвезькою NADL.

В липні Євросоюз і США ввели відносно Росії секторальні санкції, що обмежують експорт до РФ продукції для нафтової галузі, зокрема обладнання для глибоководного нафтовидобутку і роботи в Арктиці.

Потенційними жертвами європейських санкцій експерти називали проекти з освоєння шельфу і важковидобувних запасів. Санкції поширюються на угоди і контракти, укладені з 1 серпня 2014 року.

North Atlantic Drilling Ltd. спеціалізується на бурінні в суворому кліматі. Seadrill Limited володіє 70,4% акцій компанії. Одна з напівзаглибних установок компанії, West Apha, задіяна в проекті буріння найпівнічнішої свердловини в РФ "Університетська-1" в Карському морі, який "Роснефть" здійснює спільно з ExxonMobil.

США і ЄС не визнають приєднання Криму до Росії і звинувачують Москву у втручанні в справи України. Росія це заперечує і називає подібні звинувачення неприйнятними.

Західні країни з березня вже кілька разів вводили санкції відносно ряду російських політиків, бізнесменів і компаній і погрожували розширити обмежувальні заходи. Останнім випадком застосування подібної практики стали вересневі санкції.

Економічна правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.