На виборах в Молдові прибічники ЄС та РФ отримують порівну голосів - попередній підрахунок

Понеділок, 1 грудня 2014, 00:13

На парламентських виборах у Молдові прокремлівські сили обійняли перше та друге місце в перегонах, однак потроху втрачають перевагу над прозахідними конкурентами.

За даними сайту ЦВК Молдови, за підсумками обробки 53,59% протоколів, лідирують соціалісти (22,18%) і комуністи (19,0%).

Водночас, лідери перегонів, схоже залишаться у меншості в парламенті Молдови.

Серед проєвропейських сил найбільше голосів отримали ліберальні демократи, очолювані екс-прем'єром Владом Філатом - 18,11%. Демпартія отримує 16,49%, а Ліберальна партія, яка побудувала виборчу кампанію на проєвропейській та пронатовській пропаганді - 7,8%.

Сумарно вони мають більше голосів, аніж їх конкуренти з проросійського табору.

Варто зазначити, що перед тим ЦВК оприлюднював попередні результати, що свідчили про незаперечну перемогу прибічників співпраці з Кремлем. За результатами обробки 30% бюлетенів спостерігалася зворотня картина - проросійські партії мали значно більше голосів, аніж проєвропейські.

Успіх проєвропейської коаліції залежить від результату партії комуністів-реформаторів (клон Компартії). Зараз вони набирають 5,85% голосів, що не дозволяє їм пройти до парламенту (виборчий бар'єр в Молдові - 6%).

Згідно з інформацією ЦВК, у парламентських виборах взяло участь більше половини громадян - 55,86%. У 2010 році явка склала 63,37%.

Найвища явка зафіксована в Кишиневі - 62,47%, в Бельцях - 58,99%, в Гагаузії - 49,1%.

Для голосування на території країни були відкриті 1978 ділянок, ще 95 створені за кордоном.

Про виборчу кампанію в Молдові - дивись статтю ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.