Глава МЗС Польщі: активність Росії – демонстрація сили і пихи

П'ятниця, 12 грудня 2014, 11:32

Своєю активністю на східних кордонах НАТО Росія хоче продемонструвати свою силу і похизуватися військовими потугами, які є в її наявності.

Про це сказав глава МЗС Польщі Гжегож Схетина в ефірі радіо RMF24.

На його думку, активізацією на Балтиці Росія хоче частково налякати східні держави НАТО, частково продемонструвати, що її позиція не є позицією захисту, як може здатися в контексті санкцій.

"Росія хоче показати, що має військові й політичні можливості, і що вона цим пишається", - зазначив Схетина.

Міністр не вважає таку поведінку РФ ескалацією конфлікту, але говорить, що НАТО робить з неї відповідні висновки.

На його думку, якісь протести, дипломатичні ноти з цього приводу недоречні.

"Жодне міжнародне правило, жоден припис не були порушені. Але ми це завважили і зробили висновки", - зазначив глава МЗС Польщі.

Він додав, що Польща не надто переймається зростанням військової активності Росії, оскільки "зараз спокійніші часи, ніж кілька десятків років тому".

Крім того, за словами Схетини, не можна говорити про атмосферу нової холодної війни в Європі, оскільки зараз не йдеться про ескалацію конфлікту.

"Є шанс, що з військової фази ми перейдемо до фази політичних, дипломатичних переговорів", - сказав він.

Поведінка Росії, на його думку, не є поведінкою пораненного ведмедя, який від безвиході кидається на всіх. Але в той же час Росія сама не знає, як вийти з тої кризи, в якій опинилась. 

Нагадаємо, тема безпрецедентної активності російських військових літаків у Балтійському регіоні була основною на зустрічі міністрів оборони країн Балтії та Польщі, які висловили сподівання, що НАТО відповість належним чином на дії Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: