Санкції мають змусити Росію змінити зовнішню політику - посол ЄС в РФ

Четвер, 25 грудня 2014, 09:29

Санкції Європейського Союзу щодо Росії спрямовані на те, щоб керівництво країни змінило свою зовнішню політику, особливо щодо України.

Про це заявив глава представництва Євросоюзу в РФ Вігаудас Ушацкас в інтерв'ю російському телеканалу "Дождь".

"Щоб ми всі поважали територіальну цілісність країни, щоб Росія допомогла стабілізувати ситуацію", - сказав Ушацкас.

Він нагадав, що Європейський Союз завжди мав постійну позицію - анексія Криму буде мати наслідки для Росії.

"Як раз останній раунд санкцій - це обмежувальні заходи щодо європейського бізнесу, туркомпаній, інвесторів. Їм не можна інвестувати в Крим. Конкретні інвестиційні проекти мені невідомі. Туристам заборонять відвідувати Крим 20 березня", - сказав він.

Ушацкас підтвердив, що європейський бізнес також втрачає від санкцій проти Росії, але нагадав, що товарообіг з РФ почав зменшуватися ще раніше через протекціоністські заходів, прийняті Росією.

"Наприклад, вже в 2013-му році торгівля скоротилася на 4%. В цьому році спад буде приблизно на 12%. Але за великим рахунком, це не наші санкції, це санкції з боку Росії: по товарах сільського господарства та іншим. Але ми бачимо, що основний удар іде по споживачах, громадянах Росії. Ми бачимо, як на прилавках скоротився вибір. Європейський бізнес представляє вільну економіку, він шукає інші ніші", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше Рада ЄС затвердила нові санкції проти Криму, які поширюються на інвестиції, сферу послуг і торгівлю з Кримом і Севастополем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.