Росія оскаржила у Гаазі рішення у справі ЮКОСа

Субота, 7 лютого 2015, 09:33

Росія подала клопотання про скасування трьох судових рішень за позовами колишніх акціонерів російського нафтового концерну ЮКОС.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів РФ.

 "28 січня 2015 року Російська Федерація подала в Окружний суд Гааги три клопотання про скасування арбітражних рішень, винесених міжнародним арбітражем в рамках трьох паралельних арбітражних розглядів, ініційованих колишніми мажоритарними акціонерами ВАТ "НК ЮКОС" на підставі Договору до Енергетичної хартії", - йдеться у повідомленні

Як наголошується в повідомленні, в клопотаннях вказується, що "арбітражні рішення прямо суперечать двом рішенням, раніше прийнятим незалежними палатами Європейського суду з прав людини", оскільки "обидві палати одноголосно постановили, що ЮКОС займався масштабним ухиленням від сплати податків, що рішення про донарахування були правомірними і відповідали законодавству РФ, що дії російської влади не були політично мотивованими, а також що ВАТ "НК ЮКОС" не піддавався дискримінації".

Постійна палата третейського суду в Гаазі 28 липня 2014 року, розглядаючи позови трьох компаній, що представляють інтереси ЮКОСа, прийшла до висновку, що Росія порушила Енергетичну хартію і фактично конфіскувала активи цієї компанії.

Суд зобов'язав Росію виплатити компенсацію у розмірі 50 млрд доларів. Виплату було наказано здійснити до 15 січня, інакше на суму компенсації починають нараховуватися відсотки.

Росія оскаржила вирок 11 листопада 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.