Екс-єврокомісар: Захід не змушуватиме Росію повернути Україні Крим

Субота, 25 квітня 2015, 09:59

Москву навряд чи примушуватимуть повернути Крим Україні, відновлення ж співпраці можливе за припинення збройного протистояння на Донбасі.

Так вважає екс-заступник голови Єврокомісії Ґюнтер Ферхоґен, пише "Німецька хвиля".

Що до майбутнього відновлення взаємин із Росією, він вважає, що санкції скасують, щойно припиниться збройне протистояння на Донбасі. Щодо Криму Ферхойґен не думає, що Москву примушуватимуть повертати півострів Україні.

"У мене не склалося враження, що уряди європейських держав пов'язують нормалізацію відносин з Росією з поверненням Криму Україні.

Ймовірно, західні політики не мають наміру примушувати Москву повертати Крим, бо ж зрозуміло, що це можливо тільки із застосуванням військової сили. А оскільки ніхто не хоче військового втручання, ситуація досить зрозуміла", - пояснив Ферхойґен.

Єдиний економічний простір від Лісабона до Владивостока не тільки реалістичний, але й абсолютно необхідний задля збереження впливу Європи в світі, вважає він.

"За тридцять років наш світ складатиметься з шести-семи економічних супердержав, і вони будуть сильнішими за ЄС", - зазначив політик.

"Це очевидно, що нам буде необхідно об'єднати усі наші здібності і ресурси. І це не так вже й складно. Для цього потрібна політична воля", - заявив Ферхойґен.

За його словами, наразі об'єднанню ЄС та Росії у зону вільної торгівлі заважають санкції, викликані конфліктом на українському Донбасі. Однак, Ферхойґен певен, що нинішня ситуація підштовхне Росію до Європи, оскільки покаже невигідність ізоляції між сильними Європою та Китаєм. 

Варто зазначити що з березня 2015 року Ґюнтер Ферхоґен очолює неурядову організацію під назвою Агенство модернізації України до створення якого причетний Дмитро Фірташ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.