Парламент Чехії ратифікував асоціацію Україна-ЄС, подолавши спротив комуністів

П'ятниця, 18 вересня 2015, 08:11

Нижня палата парламенту Чехії в ніч з 17 на 18 вересня підтримала ратифікацію угоди про асоціацію України з Європейським союзом.

За ратифікацію проголосували 107 парламентаріїв з 138, 29 - висловилися проти, повідомляють Ceske noviny.

Голосування в чеському парламенті затягнулося на кілька годин через комуністів, які заявляли, що Україна нібито не виконує основні вимоги Євросоюзу.

Після шести годин дебатів і неодноразових запитів комуністів про перерву, рішення таки було прийнято.

За інформацією Idnes.cz, у парламенті перед депутатами виступив глава МЗС Любомир Заоралек, який заявив, що відповідно до Мінських угод перемир'я на сході Україні в даний час працює.

"Це правда, що економічна ситуація в Україні не дуже хороша, але необхідно, щоб ми вже, нарешті схвалили договір. Досить вже ганьбитися перед усією Європою. Якщо ми говорим ні, це означає, що Путін розширив клуб своїх прихильників", - сказав Заоралек депутатам перед голосуванням.

Після схвалення парламентом документи відправлять на підпис президенту Чехії Мілоша Земану, який відомий своєю симпатією до Росії.

Раніше ратифікацію, яка мала відбутися ще у травні, заблокували чеські комуністи -при цьому в день, коли мала відбутися ратифікація до Чехії прибула українська делегація.

Досі Чехія вважалася однією з "проблемних країн в процесі ратифікації Угоди (про це - в статті ЄвроПравди Угода з ЄС за рік від затвердження в Раді. Хто блокує її ратифікацію?)

Нагадаємо, Сенат Чехії (верхня палата парламенту - Ред.) ратифікував Угоду про асоціацію між Україною та ЄС ще 10 грудня минулого року.

24 з 28 країн-членів Європейського союзу повністю завершили парламентський процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.