"Ратифікація на марші" – перелік держав, що гальмують угоду з Україною, зменшується

Четвер, 9 липня 2015, 12:32 — Європейська правда

"Європейська правда" продовжує відслідковувати хід ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Це питання – не просто формальність. Так, угода вже зараз "тимчасово виконується" за згодою між Києвом та ЄС, однак юридично документ не є чинним.

І саме це дає Москві привід знову і знову вимагати відтермінування дії української асоціації, в тому числі – торговельної частини договору.

Причому нератифікація навіть однією з країн матиме наслідки для всього Європейського союзу.

Протягом минулого місяця кількість країн в "зоні ризику" скоротилася. Червоним кольором на мапі ЄС позначені лише Греція та Кіпр.

Натомість Австрія, яка до кінця червня також була "червоною", перервала "блокаду" і нарешті розпочала затвердження нашого договору – в останній день місяця договір з Україною схвалив комітет Національних зборів, а 8 липня угоду затвердили в сесійній залі.

Та й деякі інші держави зробили кроки назустріч Україні.

 натисніть на зображення для перегляду інфографіки

Нагадаємо, що під час Ризького саміту Італія також була в списку "аутсайдерів" - серед країн, що досі навіть не розпочали ратифікацію. Та прем’єр Італії Маттео Ренці дотримався слова.

Нині справді проблемних країни лишилося всього дві – Кіпр та Греція. Причому з греками, схоже, на нас чекає найбільше проблем.

По-перше, Афінам нині не до України – держава стоїть на межі виключення з єврозони. А по-друге, за нинішнього розвитку подій не виключено, що в Греції наприкінці року відбудуться дострокові парламентські вибори. В такому разі греки цілком можуть зірвати домовленості Києва та Брюсселя про завершення ратифікації Угоди до кінця 2015 року.

А нового партнера грецького уряду – Росію – це надзвичайно потішить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.