Рівень фінпідтримки України в наступні роки буде найвищим в історії – експерти

Середа, 7 жовтня 2015, 14:05

Рівень міжнародної фінансової підтримки України в найближчі роки буде найбільшим в історії.

Про це йдеться в дослідженні Польського інституту міжнародних справ "Міжнародна допомога для України. Шанси для польських фірм та організацій".

"Рівень підтримки для України в найближчі роки зросте і буде найвищим в історії" - зазначається в документі.

Як стверджують експерти, міжнародні фонди на підтримку реформ і реалізацію нових інвестиційних програм будуть сягати кількох мільярдів доларів щороку, натомість кошти, доступні з цих джерел, доступні для іноземних осіб зростуть до кількох сотень мільйонів доларів щороку.

В той же час в дослідженні зазначається, що "приплив міжнародної допомоги на цілі розвитку буде меншим ніж це може здатися на підставі заяв зарубіжних партнерів".

В дослідженні також наводяться сектори української економіки, які можуть бути привабливими для польських фірм в контексті отримання міжнародного фінансування: енергетика (реформа енергетичного сектора, підвищення енергоефективності), інфраструктура (будівництво, модернізація доріг і колій), охорона довкілля і клімат, сільське господарство і консалтинг у якнайширших сферах економічного життя.

Як зазначається, польський досвід може стати в нагоді і в таких сферах як реформа самоврядування, конституційна реформа, зміни в енергетичному секторі. Експерти також вбачають перспективи в Україні і для польських банків.

"Важливим є зміцнення Польщі на позиціях донора Києва. Можливості Польщі в цьому сенсі досі були обмежені в тому числі невеликим бюджетом допомоги на розвиток України чи браком кадрів у цій сфері", зазначається в дослідженні.

Загалом же, як наводять експерти дані на березень 2015 року, рівень міжнародної економічної допомоги Україні оцінувався в розмірі 40 млрд доларів. З них 17,5 млрд – допомога МВФ, 7,2 млрд – інші двосторонні і багатосторонні донори, ще 15 млрд має генерувати приватний сектор – за допомогою інвестиційних фондів, шляхом купівлі облігацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: