Політика стримування Росії знову актуальна - заступник генсека НАТО

П'ятниця, 20 листопада 2015, 13:54

Після розпаду СРСР Захід замість стримування Росії спрямував зусилля на розбудову дружби і партнерства з нею і країнами Східної Європи, але поточні події вимагають знову повернутися до політики стримування.

Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу на Берлінській безпековій конференції-2015, текст виступу якого публікує "Європейська правда".

"Що ж до Європи, повірте, я знаю, що "стримування" - не надто популярне слово. Декому воно нагадує часи холодної війни. Кажуть, що було б добре у сучасному світі його не вживати, начебто стримування - це акт війни чи агресії. Та я абсолютно з цим не згоден. Бути сильними настільки, щоб інші побоювалися напасти на вас - не є агресією. Якщо НАТО має потужні збройні сили, то це не тому, що ми прагнемо війни, а навпаки - прагнемо її уникнути", - сказав Вершбоу.

За його словами, концепція стримування не є застарілою, вона настільки ж актуальна сьогодні, як і завжди. 

"А забезпечивши надійне стримування проти ревізіоністської Росії, ми матимемо кращу основу для подальших відносин з Москвою – повернути її до поваги до принципів міжнародного права і, свого часу, розпочати відновлення довіри і партнерства, які Росія зрадила", - додав заступник генсека НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.