Країни Балтії вимагатимуть від Росії відшкодування за радянську окупацію

Четвер, 5 листопада 2015, 18:01

Міністри юстиції Естонії, Латвії і Литви у Ризі підписали меморандум про співпрацю, в якому узгоджені дії по пред'явленню Росії вимог щодо відшкодування за радянську окупацію.

Про це повідомляє ERR.ee.

За словами міністра юстиції Естонії Урмаса Рейнсалу, Російська Федерація є державою-продовжувачем Радянського Союзу, який окупував країни Балтії.

Міністри юстиції країн Балтії вважають, що саме юридична безперервність існування країн Балтії дозволяє висунути таку вимогу. Згідно з міжнародним правом, у разі окупації можна вимагати як відшкодування матеріального збитку, так і вибачення у вигляді сатисфакції.

В якості першого кроку була узгоджена уніфікація методик оцінки збитку. Потім буде спільно сформульовано вимогу про відшкодування збитків відповідно до міжнародного права і підготовлено юридичні кроки до його пред'явлення.

Рейнсалу підкреслив, що жодна з країн Балтії не відмовлялася і не має наміру в односторонньому порядку відмовлятися від цієї вимоги.

На додаток до вимог з боку держав, аналізу також потребують можливі колективні вимоги окремих осіб як до правонаступника окупаційної держави, так і до підприємств, які використовували рабську працю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.