Уряд Франції представить проект змін до Конституції у питаннях безпеки

Середа, 23 грудня 2015, 11:37

Французький уряд в середу представить законопроект, який описує нові положення у Конституцію стосовно національної безпеки. Але багато хто побоюється, що він може зашкодити громадянським свободам.

Про це повідомляє EUobserver.

Законопроект деталізує, що відбувається, коли оголошується надзвичайний стан, на тлі питань щодо ефективності існуючих заходів по боротьбі з тероризмом.

Він пояснює, за яких обставин надзвичайний стан може бути оголошений і які заходи можуть вживатися. Поки що Конституція Франції тільки говорить про те, що уряд може оголосити надзвичайний стан. Інші деталі прописані у законі від 1955 року.

Нова стаття, якщо вона буде введена в Конституцію, дозволить уряду оголошувати надзвичайний стан у разі прямої загрози, яка йде від серйозного порушення громадського порядку або в разі "подій, які, за своєю природою і тяжкістю, матимуть характер суспільного лиха".

Тривалість надзвичайного стану встановлює закон. Виключні заходи, такі як домашні арешти або обшуки, адміністративні покарання, будуть дозволені ще протягом шести місяців після закінчення надзвичайного стану.

Критики законопроекту кажуть, що надзвичайні заходи, вписані в Основний закон, створюють ризик постійних винятків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.