Угорщина хоче закупити в Росії 30 вертольотів Мі-8/17 попри санкції – ЗМІ

Четвер, 18 лютого 2016, 14:43

Угорщина має наміри придбати 30 багатоцільових вертольотів Мі-8/17, незважаючи на заборону Єврокомісії здійснювати військове-технічне співробітництво з Москвою після вторгнення в Україну.

Продаж військово-транспортних вертольотів був однією з головних тем переговорів між Володимиром Путіним та прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, повідомляє УНІАН з посиланням на власні джерела, близькі до переговорів.

"Чому, власне, з Угорщини постійно звучать голоси про необхідність послаблення санкцій проти Росії. Міністерство оборони Угорщини хоче закупити і РФ близько 30 багатоцільових вертольотів Мі-8/17. Вартість контракту оцінюється і суму понад 400 млн доларів. Візит Орбана до Москви 17 лютого було присвячено у тому числі обговоренню цього контракту", - заявив співрозмовник агентства.

За його словами, за допомогою цього контракту Орбан хоче компенсувати Путіну проблеми в реалізації проекту будівництва АЕС в Угорщині, де РФ виступає головним підрядником.

"Орбан вже взяв частину російських коштів, призначених для цього проекту, і особисто гарантував Путіну, що проект буде реалізовано без проблем, але в ЄС заявили, що контракт суперечить законодавству Євросоюзу, і заблокували його", - додав співрозмовник агентства.

Також співрозмовник УНІАН відзначив, що Путін висловив угорській делегації своє роздратування за зрив мільярдного атомного контракту і натякнув Орбану про можливі проблеми у майбутньому. Зокрема, у Кремлі готові виділити фінансування не тільки правлячій партії Орбана, а й опозиції.

Також повідомляється про те, що заради "російського контракту" Орбан був готовий відмовитися від співпраці із західними виробниками - Augusta Westland і Sikorsky.

Раніше повідомлялося, прем’єр Угорщини Віктор Орбан запевнив, що автоматичного продовження санкцій проти Росії більше не буде.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.