В ЄС висунули ряд економічних ініціатив по деофшоризації

Субота, 23 квітня 2016, 12:01

Міністри фінансів країн-членів Євросоюзу вирішили обмінюватися даними про реальних власників активів.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Глави Мінфінів Євросоюзу обговорили викриття офшорних операцій на основі "панамських документів", з огляду на розмах, який придбала ця справа, хоча дане питання не входило до порядку денного неформального засідання ради міністрів економіки і фінансів ЄС (Екофіна) в Амстердамі.

При цьому п'ять країн - Велика Британія, Німеччина, Іспанія, Італія і Франція - виступили з ініціативою про автоматичний обмін даними про реальних власників активів.

Заступник голови Єврокомісії з проблематики євро Валдіс Домбровскіс, який брав участь в засіданні цієї ради, підтвердив в свою чергу, що міністри економіки і фінансів "зобов'язалися боротися проти ухилення від сплати податків і податкового шахрайства".

"Досягнута угода 28 країн по пілотному проекту про автоматичний обмін інформацією про реальних власників (активів - ред.)", - сказав він, уточнивши, що це робиться в розвиток вашингтонської ініціативи п'яти країн.

Він також повідомив про плани "скласти ("чорний"- ред.) список не бажаючих співпрацювати юрисдикцій, а також визначити необхідні контрзаходи проти них".

Міністри закликали Єврокомісію подумати про інші поліпшення, наприклад, про допуск до регістру реальних власників активів, про взаємозв'язок між національними регістрами, про розвиток автоматичного обміну інформацією та інші заходи.

Як відомо, з однієї з найбільш засекречених компаній світу – панамської юридичної фірми Mossack Fonseca - просочилися 11 мільйонів документів.

Завдяки масштабному витоку конфіденційних документів стало відомо, як багаті та впливові особи використовують офшорні зони, щоб приховати свої статки.

Серед фігурантів у справі так званих панамських документі є прізвища і провідних європейських високопосадовців.

Економічна правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.