Bellingcat опублікували переговори турецьких заколотників у WhatsApp

Понеділок, 25 липня 2016, 10:54

Експерти відтворили хронологію подій в ніч невдалої спроби перевороту в Туреччині, дослідивши повідомлення групи в месенджері WhatsApp.

Про це йдеться у доповіді Bellingcat.

Bellingcat дослідив два джерела. Перше – переговори заколотників у мессенджері WhatsApp, друге – 21 фото надане журналістами Al Jazeera Türk і Selahattin Günday.

Один з організаторів заколоту, майор Челебіоглу, створив у мессенджері WhatsApp спеціальну групу, яку назвав "Yurtta sulh" (Мир у домі), використавши відомий вислів першого президента Туреччини Мустафи Ататюрка "Мир у домі, мир у всьому світі".

Згодом він додав до групи ряд людей, які обмінювалися у мессенджері повідомленнями, а майор передавав інформацію у штаб квартиру заколотників у Анкарі.

Таким чином, до групи увійшли високопоставлені військові чиновники, в основному з турецьких сухопутних військ, в тому числі два бригадири і одинадцять полковників.

У заколоті взяли участь п’ять полків військових, принаймні три з яких були частиною корпусу НАТО.

У повідомленнях часто запитувалася підтримка з повітря, у тому числі із пропозицією нанести удар по Босфорському мосту.

Деякі члени групи заколотників були додані у адресну книгу телефона, з якого Bellingcat і дістав ці переговори. У більшості випадків там вказані імена і військові звання, інші – рано чи пізно також можуть бути ідентифіковані за даними, які є в мережі.

Таким чином, експерти склали список високопоставлених військових, які здіснили спробу перевороту.

Із переговорів заколотників стає зрозумілим, що вони планували захопити одразу велику кількість локацій у Туреччині. Серед них Босфорський міст, площа Таксим, міжнародні аеропорти, штаб квартира поліції у Стамбулі, Стамбульська фондова біржа, турецька телерадіокомпанія тощо.

Як повідомлялося, 16 липня прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що Туреччина зіткнулася з спробою повстання армії.

Група військових в Туреччині заявила, що взяла під контроль країну.

Водночас президент країни Реджеп Таїп Ердоган закликав турецький народ вийти на вулиці і в аеропорти, які були закриті для прийому літаків.

За кілька годин стало відомо, що уряд Туреччини контролює ситуацію в країні.

Прем'єр-міністр Туреччини звинуватив в організації спроби військового перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Українська правда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.