Найстаріший банк світу може стати новою проблемою Європи – ЗМІ

Середа, 6 липня 2016, 17:01

Найстаріший банк в світі - італійський Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) - невдовзі може може створити проблеми для Європи через побоювання, що його проблемні борги можуть спровокувати банківську кризу в Італії і потрясіння єврозони.

Про це пише AFP.

Третій у рейтингу банків Італії BMPS цього тижня отримав кілька відчутних ударів на фондовому ринку після того, як Європейський центральний банк наказав скоротити проблемні борги. Акції банку впали на 14% понеділок і майже на 20% у вівторок.

Однак в середу акції відіграли 14% на тлі заборони регулятора фондового ринку на спекуляції і очікувань, що рішення про скорочення боргів може бути відтерміновано.

BMPS має проблемних кредитів на суму 46,9 млрд євро і лише посилює побоювання щодо слабості італійських банків, які знаходяться під тиском 360 млрд євро у вигляді безнадійних боргів.

Ситуація ускладнилася після референдуму у Британії щодо членства в ЄС, який знизив очікування зростання, і, отже, здатність італійських банків впоратися зі своїм борговим тягарем.

Італія веде переговори з ЄЦБ та Єврокомісією, щоб знайти вихід і не вдаватися до інструментів, які зрештою змусили Іспанію звернутися за фінансовою допомогою ЄС для своїх банків в 2012 році.

Згідно з планом, який обговорюють Рим і Брюссель, "Комісія дасть "зелене світло" Італії, щоб скористатися пільгами ... які будуть застосовані в разі системного ризику і виходу Великобританії з ЄС."

За даними видання, існуючий фонд Atlante плюс інші організації створять механізм, який полегшить борговий тягар BMPS і надасть 5-6 млрд євро капіталу.

Аналітики передбачають, що проблеми італійського банку можуть поширитися на єврозону.

"Є потенціал виходу за межі Італії з урахуванням взаємодії всієї системи. Якщо лідери ЄС не зможуть вирішити проблеми в італійському банківському секторі, це може призвести обвалення всього сектору", - сказав Майкл Хьюсон, головний аналітик компанії CMC Markets.

"Без якнайшвидшого вирішення цих проблем існує ризик ще однієї банківської кризи єврозони", - погоджується економіст VTB Capital Ніл Маккіннон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.