Євродепутати схвалили рекомендації прискорити надання безвізового для України

Четвер, 7 липня 2016, 10:28

Комітет Європарламенту у закордонних справах проголосував за те, щоб рекомендувати якнайшвидше скасувати візові вимоги для українських громадян для короткострокових подорожей Шенгенською зоною.

Як повідомив у своєму Twitter євродепутат з Польщі Яцек Саріуш-Вольські члени комітету більшістю голосів підтримали його доповідь з цього питання.

Відзначимо, що у доповіді польський політик наполегливо звернувся до колег "з ентузіазмом" підтримати це рішення, адже Україна заслуговує на безвізовий режим з ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, при голосуванні за ухвалення доповіді члени комітету наголосили, що скасування візових вимог для українців повинно відбутися незалежно від процесу прийняття в ЄС нового механізму призупинення безвізових режимів для усіх третіх країн.

"При цьому депутати категорично не підтримали дві поправки до проекту доповіді про відхилення безвізового режиму для України. З такою ініціативою виступили французький депутат правої радикальної групи Європа націй і свободи Жан-Люк Шаффхаузер та позафракційний грецький націоналіст Георгіос Епітідеос", - йдеться у повідомленні агенції.

Слід зазначити, що комітет ЄП у закордонних справах має лише допоміжну роль у схваленні безвізового режиму. Головним є комітет з громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE). За даними джерел ЄвроПравди, голосування цього комітету може відбутися 20 липня.

26 травня доповідач з українського питання у LIBE Марія Габріель, представляючи в Брюсселі плани своєї роботи, не уточнила, коли вона має намір представити доповідь на розгляд в Європарламенті, а також критично відгукнулася щодо мігрантів з України.

Згодом вона заявила, що не має наміру затримувати підготовку української доповіді і ставить жорсткі питання для того, щоби зняти всі питання щодо доцільності скасування візового режиму.

Як повідомлялося, країни ЄС відклали схвалення рішення щодо надання безвізового режиму для України, Грузії та Косово до вересня.

Детально про ситуацію із запровадженням безвізового режиму читайте в статті "Як поверталися візи: детально про те, чому та як надовго відкладено безвізовий режим".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.