Бізнесмен Платон, звинувачений у крадіжці $1 млрд, хоче балотуватися в президенти Молдови

П'ятниця, 9 вересня 2016, 10:54

Затриманий раніше в Україні бізнесмен, громадянин Молдови і РФ В'ячеслав Платон, який був екстрагований в Молдову, має намір балотуватися на пост президента.

Про це повідомляє видання Newsmaker.

В'ячеслав Платон напередодні подав заяву в Центральну виборчу комісію Молдови, в якій просить зареєструвати його як кандидата на посаду президента Молдови.

За інформацією ЦВК, у своїй заяві Платон написав, що вже сформував ініціативну групу зі збору підписів на його підтримку. Заяву Платон передав через своїх адвокатів.

Адвокат бізнесмена Іон Виздоаге повідомив, що сьогодні о 14.00 його підзахисного повинні були доставити з пенитенциара № 13 в ЦВК для реєстрації ініціативної групи. Виздоаге запевнив, що ця процедура була обговорена раніше з адміністрацією в'язниці, проте сьогодні адміністрація "вигадала" причину, з якої зробити це буде неможливо: в будівлі пройдуть роботи з дезінфекції, тому вхід і вихід з в'язниці до 14.00 буде заборонений.

В'ячеслав Платон зперебуває під попереднім арештом. Молдавські прокурори звинувачують Платона в шахрайстві в особливо великих розмірах і відмиванні грошей (ст. 190 і 243 КК РМ). Дві кримінальні справи були відкриті в минулому році і об'єднані в одну справу в цьому році. Прокурори припускають, що в результаті незаконних дій В'ячеслав Платон вивів з Banca de Economii (BEM) понад 800 млн леїв.

Як повідомлялося, 26 липня  джерела в правоохоронних органах Молдови повідомили про затримання в Україні молдовського бізнесмена В'ячеслава Платона, який підозрюється у причетності до викрадення мільярда доларів напередодні парламентських виборів у цій країні у 2014 році.

Пізніше офіційні органи підтвердили це затримання. 28 липня Печерський районний суд Києва виніс рішення про арешт В’ячеслава Платона.

Наприкінці серпня Платона видали Молдові.