Держдума РФ схвалила призупинку угоди з США про утилізацію плутонію

Середа, 19 жовтня 2016, 14:16

Держдума РФ прийняла закон про призупинення дії угоди з США про утилізацію плутонію, підписаної в 2000 році.

Про це повідомляє "РИА Новости".

За призупинення угоди проголосували 445 депутатів, один утримався.

Документ був внесений на розгляд нижньої палати парламенту президентом Володимиром Путіним 3 жовтня.

Угода між Росією і США про утилізацію надлишкового збройного плутонію передбачає переведення цього матеріалу в стан, непридатний для створення ядерних зарядів, шляхом його "спалювання" в реакторах. З кожної сторони планувалося утилізувати 34 тонни плутонію, чого достатньо для виробництва декількох тисяч ядерних зарядів.

Як повідомлялося раніше, у тексті проекту закону РФ про припинення угоди з США щодо утилізації плутонію, окрім положень про "заморожування" угоди, вказано також умови для можливого відновлення домовленостей, зокрема після скасування санкції щодо Росії.

Нагадаємо, Росія призупинила дію угоди з урядом США про утилізацію збройового плутонію, а також протоколів до цієї угоди.

В указі йшлося, що дія угоди припиняється "у зв'язку з докорінною зміною обставин, з виникненням загрози стратегічній стабільності в результаті недружніх дій Сполучених Штатів Америки стосовно Російської Федерації і нездатності Сполучених Штатів Америки забезпечити виконання прийнятих зобов'язань". 

У Держдепартаменті США у відповідь заявили, що не порушили угоду з РФ щодо утилізації надлишків збройового плутонію і мають намір виконувати її.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: