НАТО готовий втрутитися в ситуацію на Балканах у випадку міжетнічних конфліктів

Середа, 14 грудня 2016, 08:46

НАТО готовий втрутитися в ситуацію на Балканах у разі необхідності для запобігання міжетнічних конфліктів та задля зміцнення безпеки і стабільності в регіоні.

Про це повідомило хорватське видання Vecernji list, посилаючись на секретний документ НАТО, який потрапив в його розпорядження.

Видання стверджує, що документ був прийнятий на рівні міністрів закордонних справ справ країн-членів альянсу в грудні цього року.

У ньому детально розглядаються два види загроз, з якими стикаються країни Західних Балкан, а саме: "дестабілізуюча поведінка Росії в регіоні та зростання екстремізму і радикалізації в результаті повернення іноземних бойовиків з Сирії та Іраку".

Повідомляється, що в регіон можуть повернутися близько 260 бойовиків, які виїхали з Боснії та Герцеговини воювати в рядах терористичного угрупування "Ісламська держава" та Аль-Каїди в Сирії та Іраку.

У документі вказано, що зростання екстремізму, радікалізація та повернення іноземних бойовиків є проблемою не лише Боснії та Герцоговини, але й інших країн Європи.

Друга причина занепокоєння НАТО стосується дестабілізуючої поведінки Росії.

Згідно з документом, російська політика спрямована в основному на "сербське населення регіону" і має серед сербів "великий резонанс".

Йдеться зокрема про суміш певних політичних повідомлень від РФ, інвестиції в енергетичний сектор і засоби масової інформації та налагодження зв'язків з представниками еліти.

У висновках документу зазначається, що НАТО повністю підтримує євроатлантичний шлях Македонії та Боснії і Герцеговини, а також рішуче підтримує діалог про нормалізацію відносин між Сербією і Косово.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.