В Ісландії сформували уряд і визначилися з новим прем'єр-міністром

Вівторок, 10 січня 2017, 12:28

В Ісландії три правоцентристські партії досягли згоди щодо формування уряду.

Про це повідомляє Iceland Monitor.

Урядова угода досягнута між Партією незалежності, Партією реформ і партією "Світле майбутнє". Разом коаліція матиме 32 місця із 63 у парламенті.

Партія незалежності матиме 21 мандат, що робить її найбільшою партією в коаліції. Тим не менш, вона виступає проти членства в ЄС, в той час як дві інші партії підтримують таку ідею.

Сьогодні будуть призначені міністри у новому уряді, а прем'єр-міністром стане лідер Партії незалежності Б'ярні Бенедіктссон.

 Б'ярні Бенедіктссон (зліва), лідер Партії реформ Бенедікт Йоханнессон та лідер партії "Світле майбутнє" Оттарр Проппе

За підсумками виборів в Ісландії жодна партія не отримала абсолютної більшості, і президент Гудні Йоханнессон спершу запропонував сформувати уряд переможцю виборів Партії незалежності, а потім - Руху ліво-зелених і Піратській партії. Всі спроби зазнали невдачі.

Нагадаємо, 30 жовтня прем'єр-міністр Ісландії Сігурдур Інгі Йоханссон оголосив про свою відставку після того як очолювана ним Прогресивна партія втратила більшу частину підтримки на останніх парламентських виборах.

В Ісландії вибори були проведені достроково через те, що попередній прем'єр Ісландії Сігмундур Гуннлаугссон у квітні подав у відставку після скандалу з панамськими офшорами.

Гуннлаугссон та його дружина стали одними з фігурантів розслідування міжнародних журналістів щодо іменитих власників великих офшорів.