Росія до останнього намагалася заблокувати рішення Ради Європи щодо Криму

Четвер, 4 травня 2017, 16:40

Росія намагалася не допустити рішення Комітету міністрів Ради Європи, яке стосується ситуації в Криму та Севастополі.

Про це йдеться в статті "Текст рішення Ради Європи щодо Криму: як Страсбург допомагає Україні виграти в Гаазі", яку ЄвроПравда опублікувала у четвер.

Зокрема, росіяни сподівалися не допустити ухвалення рішення за допомогою традиційно дружнього до них Кіпру, який нині головує в КМРЄ. 

"Роль головуючого у формуванні порядку денного засідання є справді вагомою", - йдеться у статті. Видання наводить цитату представника України при Раді Європи Дмитра Кулеби: "Я надзвичайно вдячний кіпрському головуванню за те, що за такої складної ситуації вони залишилися вірними принципу територіальної цілісності та верховенству прав людини. Це дійсно вчинок, особливо враховуючи рівень їхніх відносин з РФ та вкрай складний процес возз’єднання Кіпру, який нині триває".

"Росіяни до останнього не вірили, що ми узгодимо цей текст, була потужна боротьба проти його ухвалення. Ухвалення рішення кілька разів переносилося, і навіть цієї середи розіграли комбінацію задля того, щоби зняти питання з розгляду. Але РФ програла", - каже Дмитро Кулеба. 

"Справа в тому, що тема Криму є настільки очевидною, що навіть симпатики Москви у відкритій дискусії не наважувалися заперечити вину Росії чи спростувати порушення прав людини", – пояснив дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.