Парламент Британії: операція ЄС у Середземному морі провалилася

Середа, 12 липня 2017, 13:31

Військово-морські сили країн Європейського Союзу не змогли зупинити потік мігрантів у Середземному морі і операція "Софія" не має продовжуватися у нинішньому вигляді.

Про це йдеться у доповіді комітету із зовнішніх справ парламенту Британії.

Операція "Софія" була започаткована в 2015 році для боротьби з контрабандою людей, яких перевозять з Лівії до Європи, у ​​південній та центральній частині Середземного моря .

Британські депутати заявили, що операція "Софія" була дорогою і не заважала мігрантам ризикувати своїм життям на морі.

"Контрабанда людей починається на узбережжі, тому морська місія є неправильним засобом боротьби з цим небезпечним, нелюдським і недобросовісним бізнесом. Після того, як човни відплили від берега, вже запізно щось робити", - зазначають депутати.

У доповіді зазначається, що ЄС повинен продовжувати рятувати мігрантів на морі, але без військових кораблів.

Також наголошується на необхідності створення стабільної співпраці з лівійським урядом для того, щоб зруйнувати бізнес контрабандистів у самій Лівії.

"Наслідком знищення човнів контрабандистів в рамках операція стало те, що вони адаптувалися, відправляючи мігрантів в море у непризначених для цього човнах, в результаті чого на морі гине ще більше людей", - зазначили депутати.

З моменту свого розгортання військово-морська сила ЄС заявила, що затримала 110 підозрюваних контрабандистів та рятувала понад 38 тисячлюдей на морі.

У жовтні минулого року операція "Софія" також розпочала підготовку берегової охорони лівійського флоту.

За даними ООН, близько 100 тисяч осіб прибули до Європи на човнах цього року через Середземне море. Станом на 6 липня майже 2300 мігрантів загинули або зникли під час небезпечної подорожі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.