Країнам ЄС загрожує дефіцит масла до кінця року

Середа, 30 серпня 2017, 17:56

Європейські виробники молочної продукції попередили, що до кінця року ЄС може зітнутися з кризою постачання масла, оскільки зміни вимог та диспропорції на ринку призводять до підвищення цін.

Про це пише Euractiv.

Педер Туборг, генеральний директор Arla Foods, однієї з найбільших в світі молочних компаній, якій належить 12 500 господарств в ЄС, заявив, що "в усьому світі існує дефіцит молока після найнижчих цін минулого року… Неможливо буде задовольнити попит до Різдва".

Фермери скоротили випуск продукції внаслідок різкого падіння цін на молоко в минулому році і через завершення дії квот ЄС, що спричинило зміни на ринку.

Масло в даний час коштує на 150% дорожче, ніж це було рік тому, 612 євро/100 кг, а очікуваний дефіцит на ринку ЄС до кінця року досягне 60 тисяч тонн.

Єврокомісія наполягає на тому, що це пов'язано не з дефіцитом молока, а зі зміною попиту в молочному секторі.

"Ситуація з маслом зумовлена сильною конкуренцією за жировий компонент молока. В основному це пов'язано з тим, що молоко направляється на виробництво сиру, щоб задовольнити сильний попит на сир, виробництво якого забезпечує кращу дохідність, ніж виробництво масла", - сказав представник Єврокомісії.

Єврокомісія очікує, що загальне виробництво молока в ЄС буде приблизно на мільйон тонн вище цього року, ніж у 2016 році.

Дефіцит також може бути обумовленим експортним бумом на ринок США, де споживачі все частіше вибирають масло замість маргарину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.