Президент Хорватії про суїцид генерала в Гаазі: "Нація вражена в саме серце"

Четвер, 30 листопада 2017, 13:20

Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович прокоментувала суїцид хорватського генерала Слободана Праляка у Гаазькому трибуналі, заявивши, що "нація вражена в саме серце".

Про це повідомляє The Associated Press.

Грабар-Кітаріович заявила, що "Слободан Праляк обрав смерть, аніж жити в якості засудженого за вчинки, які, на його тверде переконання, він не вчиняв".

Президент Хорватії засудила рішення суду, яке пов'язало хорватське військове керівництво із планом створення хорватської міні-держави в Боснії.

Грабар-Кітаровіч вважає, що Хорватія та Боснія є жертвами "агресії" з боку Сербії.

Як повідомляла "Європравда", під час розгляду апеляційної скарги в Гаазі один з шести засуджених за воєнні злочини у Боснії, хорватський генерал Слободан Праляк оголосив, що випив отруту під час зачитування вироку.

Перш ніж перехилити чарку, він оголосив, що "Праляк не воєнний злочинець", і відмовився приймати вирок.

Через деякий час Праляк помер у лікарні.

Як відомо, у 2013 році Міжнародний трибунал з воєнних злочинів у колишній Югославії засудив Праляка на 20 років позбавлення волі за воєнні злочини під час хорватсько-боснійського конфлікту 1992-94 років.

Зокрема, він був одним з командувачів об’єднання, яке вчинило воєнні злочини проти боснійських мусульман у близько 30 муніципалітетах Боснії і Герцеговини. Крім того, він був засуджений за руйнування мосту XVI століття у місті Мостар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.