У Фінляндії обшукали будинок журналістки, яка розкрила дані про воєнну розвідку

Понеділок, 18 грудня 2017, 08:18

Поліція Фінляндії провела обшук в будинку журналістки видання Helsingin Sanomat Лаури Халмінен, яка була одним з авторів статті про військову розвідку, написану на основі секретних матеріалів розвідки.

Про це повідомляє Helsingin Sanomat.

За інформацією поліції, обшук був проведений через підозри в освітленні секретної інформації, яка може загрожувати безпеці. Поліцейські вилучили мобільні телефони, комп'ютер і карти пам'яті.

Халмінен заявила, що поліція провела обшук без постанови суду. Головний редактор газети Helsingin Sanomat заявив, що подібний обшук проблематичний з точки зору захисту джерел і вільної роботи журналістів.

"Обшук в будинку журналіста, та ще такий масштабний, - виняткове явище в Фінляндії", - написав він.

Видання також повідомило, що журналістка раніше в неділю розрубала сокирою жорсткий диск робочого комп'ютера з метою знищення інформації, яка зберігалася на ньому. Однак жорсткий диск задимився і Халмінен викликала пожежників. Разом з пожежниками прибули і поліцейські.

На комп'ютері Халмінен були збережені матеріали кількох журналістських проектів. За словами журналістки, знищивши жорсткий диск, вона хотіла забезпечити повний захист джерел. На диску нібито не було матеріалів, пов'язаних зі статтею про розвідку.

Нагадаємо, у статті видання Helsingin Sanomat використало секретні матеріали Оборонних сил 2010 і 2004 років.

Президент Фінляндії Саулі Нійністьо заявив, що розголошення секретних документів є ризиком для безпеки країни, а самі матеріали були передані газеті незаконно.

Поліція почала попереднє слідство. Справа розслідується як висвітлення інформації, яке може загрожувати безпеці Фінляндії, за статтею 12 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за правопорушення, пов'язані з державною зрадою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.