Міноборони не має відношення до скандалу з винищувачами у Хорватії - Полторак

Понеділок, 22 січня 2018, 15:23

Міністерство оборони України не має відношення до скандального ремонту хорватських винищувачів МіГ-21, але обіцяє посприяти вирішенню цієї ситуації.

Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак в інтерв’ю виданню Jutarnji List, повідомляє посольство України в Хорватії.

"Угоду про ремонт підписали дві компанії, а українська фірма не має жодного відношення до нашого Міністерства оборони. Звичайно, це випадок, який ми повинні вирішити і досягти взаємної згоди. Проте, відповідальність лежить на людях, які підписували згаданий контракт, і особливо на тих, які повинні були контролювати виконання робіт, також як і тих, які виконували ремонт в Україні. По поверненню я відразу повідомлю Раду національної безпеки і оборони України про все це, а також розгляну усі наявні документи, які стосуються цієї проблеми", - сказав Полторак.

Він зазначив, що пообіцяв хорватському колезі провести детальне розслідування.

"Він висловив схвильованість погано виконаною роботою. Проте, я тільки у Хорватії дізнався про цю проблему і одразу по прибуттю до Києва займуся цим питанням, про що пообіцяв повідомити хорватську сторону", - зазначив міністр.

Нагадаємо, у березні 2016 року стало відомо, що Військова поліція Хорватії проводить розслідування проти Міністерства оборони стосовно придбаних і модернізованих в Україні радянських винищувачів МіГ-21.

В рамках угоди Хорватія заплатила понад 13 млн євро за капітальний ремонт семи МіГ-21 в Україні і купила ще п'ять літаків такого ж типу.

Розслідування хорватської військової поліції показало, що у модернізованих винищувачів були старі запчастини з Болгарії, Алжиру і колишнього Радянського Союзу, що не відповідає технічній документації, наданій українською компанією.

Крім того, військово-повітряні сили Ємену стверджували, що п'ять із закуплених винищувачів були насправді власністю цієї країни.

В українському державному підприємстві "Укрспецекспорт" заяви хорватської сторони щодо закупівлі винищувачів МіГ-21 назвали частиною інформаційної війни.

У грудні 2016-го двом громадянам Хорватії, один з яких є співробітником Міністерства оборони, були пред'явлені звинувачення в одержанні хабара від "Укрспецекспорту" під час укладання угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: