Найбільша профспілка Німеччини домоглася права на 28-годинний робочий тиждень

Вівторок, 6 лютого 2018, 21:10

Найбільша профспілка Німеччини IG Metall домоглася права тимчасово переходити на 28-годинний робочий тиждень.

Відповідних домовленостей було досягнуто з керівниками промислових компаній федеральної землі Баден-Вюртемберг, повідомляє Agence France Press.

У майбутньому працівники зможуть тимчасово переходити на скорочений робочий тиждень.

Неповний робочий день є не новим поняттям для німецького трудового права, однак роботодавці вперше не зможуть скористатися правом вето на рішення працівників перейти на скорочений робочий тиждень, навіть якщо у них будуть побоювання щодо перебоїв у роботі підприємств.

Працівники зможуть переходити з нинішнього 35-годинного тижня на 28-годинний на період до двох років.

Досі рішення про скорочення робочого тижня працівником могло призвести до втрати ним посади, на якій він працював повний робочий день.

Як зазначається, досягнуті у федеральній землі Баден-Вюртемберг скоріше за все будуть розширені на всю територію Німеччини, оскільки ця земля часто є своєрідним "тестом" для роботодавців і профспілок.

Члени профспілки IG Metall працюють в найбільших автомобілебудівних компаніях (BMW, Porsche, Audi, Volkswagen) і таких промислових концернах, як ThyssenKrupp, ArcelorMittal, Airbus, Bosch. Минулого тижня вони провели серію цілодобових страйків, щоб підштовхнути компанії до співпраці.

Крім того, профспілка домоглася підвищення зарплат на 4,3%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.