У Польщі керівник прокуратури заборонив звинуватити в ДТП водія екс-прем’єрки - ЗМІ

Понеділок, 5 березня 2018, 11:31

У Польщі група прокурорів, що розслідувала ДТП за участю автомобіля колишньої прем’єрки Шидло, подала клопотання про виключення зі слідства, бо їм не дозволили звинуватити в аварії водія колишньої прем’єрки.

Про це повідомляє видання Rzeczpospolita, інформує Onet.pl.

Лімузин колишньої глави уряду Польщі Беати Шидло потрапив у ДТП біля Освенцима у лютому минулого року. З автомобілем Шидло, який був другим в урядовій колоні, зіткнувся легковий автомобіль Fiat Seicento.

Розслідування обставин аварії, яким займалася команда із трьох прокурорів, тривало понад рік. За даними видання, прокурори хотіли уникнути звинувачень тільки проти водія Seicento. Вони намагалися довести, що водій урядового лімузина, співробітник Бюро урядової охорони, також повинен понести відповідальність за ДТП.

Слідчі також ставили під сумнів свідчення співробітників Бюро урядової охорони, які стверджували, що урядова колона їхала з увімкненими звуковими сигналами. Їхні покази відрізнялися від свідчень безсторонніх очевидців події.

9 лютого розслідування вирішили розширити, слідчі дії мали тривати до 10 квітня. Однак в останній день зими розслідування вирішили закрити.

В аварії звинуватили 21-річного водія Seicento. Під офіційними документами розслідування підпис не поставив жоден член прокурорської команди. Натомість це зробив глава районної прокуратури Кракова Рафал Бабінські.

Речник прокуратури Януш Гнатко запевнив, що рішення було винесене прокурорами, які розслідували справу. А відсутність підписів прокурорів під документом пояснили тим, що "керівник прокурорської групи був у запланованій відпустці".

Гнатко стверджує, що така ситуація не є чимось надзвичайним, а інші двоє членів команди не мали підписувати документ, оскільки ключові рішення "повинен підписати тільки лідер команди".

Утім, за два дні до закриття розслідування усі троє членів команди подали запит на відкликання їх від розгляду справи. За даними видання, це пов'язано з тим, що у прокурорів була інша версія обставин аварії, ніж у їхнього шефа, але керівник не дозволив провести належне розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.