Держдеп США: Спроба РФ представити Україну ненадійним транзитером газу провалилася

Четвер, 8 березня 2018, 10:52

Державний департамент Сполучених Штатів Америки заявив, що спроба російського "Газпрому" представити Україну ненадійним транзитером газу до ЄС провалилася.

Про це у Twitter повідомила речник Держдепартаменту США Хезер Науерт.

"Українські громадяни надихнули світ згуртувавшись для зменшення споживання газу на 14% минулого тижня, щоб забезпечити надійне постачання газу європейським споживачам. Спроба "Газпрому" у намаганні зобразити Україну та "Нафтогаз" як ненадійних партнерів з транзиту газу провалилася", - заявила речниця Держдепартаменту США.

Як повідомлялося, Україна офіційно попередила Євросоюз про те, що Росія не дотримується своїх договірних зобов’язань щодо транзиту газу, а також відмовляється виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. 

Нагадаємо, 1 березня ПАТ "Укртрансгаз" повідомив, що російський "Газпром" з початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході до ГТС України, що відповідало хоча б мінімальним умовам транзитного контракту.

Також  "Газпром" повернув "Нафтогазу" авансовий платіж, сплачений українською стороною в рамках виконання рішення арбітражу, і відмовився постачати газ за передоплатою. В Києві заявили, що вважають це відмовою виконувати арбітражне рішення.

3 березня російський "Газпром" заявив про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

В Європейській Комісії заявили про готовність брати участь та виступати посередником у процесі з врегулювання газової ситуації між Україною та Росією, а також зазначили, що "всі існуючі зобов'язання щодо постачання і транзиту газу до ЄС дотримуються".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.