Фінляндія наполягає, що не зупинятиме експеримент із виплати 560 євро базового доходу

Четвер, 26 квітня 2018, 10:31

Фінляндія продовжуватиме експеримент із наданням громадянам базового доходу - безумовної виплати, яка замінила допомогу по безробіттю.

Про це заявили в агентстві соціального страхування Фінляндії КЕLА.

"Експеримент йде за планом і буде тривати до кінця 2018 року", - заявив професор Оллі Кангас, коментуючи повідомлення ЗМІ про нібито рішення уряду не продовжувати експеримент.

Дані, зібрані протягом двох років пробного періоду, будуть проаналізовані, а результати оприлюднені приблизно через рік (наприкінці 2019-го або на початку 2020-го року).

На сьогодні 2000 безробітних фінів отримують щомісячний платіж у розмірі 560 євро в якості базового доходу. Це перший проект такого роду в Європі.

Дворічна пілотна програма почалася в січні 2017 року. Мета експерименту полягає в тому, щоб з'ясувати, чи спонукає додатковий дохід до пошуку роботи.

Прихильники ідеї вважають, що базовий дохід допоможе залучити безробітних до тимчасової роботи. Аргументом є те, що базовий дохід забезпечить певні гарантії і допоможе усунути небезпеку, пов'язану з роботою, де працівники не мають трудових контрактів.

Прихильники також вважають, що базовий дохід сприятиме підвищенню мобільності на ринку праці, оскільки люди все ще матимуть дохід між змінами робочих місць.