Фінляндія не продовжуватиме експеримент із виплати 560 євро базового доходу

Вівторок, 24 квітня 2018, 10:31

Уряд Фінляндії вирішив не продовжувати експеримент із отриманням громадянами базового доходу - безумовної виплати, яка замінила допомогу по безробіттю.

Про це повідомляє ВВС.

На сьогодні 2000 безробітних фінів отримують щомісячний платіж у розмірі 560 євро в якості базового доходу.

"Запал уряду випаровується, вони відхилили додаткове фінансування", - сказав Оллі Кангас, один із ініціаторів експерименту.

Дворічна пілотна програма почалася в січні 2017 року, Фінляндія стала першою європейською країною, яка перевіряє на собі безумовний базовий дохід.

Але програма завершиться в кінці цього року і не буде продовжена, оскільки уряд зараз вивчає інші схеми реформування системи соціального забезпечення Фінляндії.

Мета експерименту полягає в тому, щоб з'ясувати, чи спонукає додатковий дохід до пошуку роботи.

Прихильники ідеї вважають, що базовий дохід допоможе залучити безробітних до тимчасової роботи. Аргументом є те, що базовий дохід забезпечить певні гарантії і допоможе усунути небезпеку, пов'язану з роботою, де працівники не мають трудових контрактів.

Прихильники також вважають, що базовий дохід сприятиме підвищенню мобільності на ринку праці, оскільки люди все ще матимуть дохід між змінами робочих місць.

Коли Фінляндія розпочала експеримент, рівень безробіття становив 9,2% - вище, ніж у її північних сусідів. Повні результати програми будуть оприлюднені до кінця 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.