Протести у Словаччині: глава поліції відмовився подавати у відставку

П'ятниця, 6 квітня 2018, 13:11

Глава поліції Словаччини Тібор Гашпар не має наміру йти у відставку на тлі масових протестів через вбивство журналіста Яна Куцяка і його нареченої.

Про це передає Аktuality.

"Я вважаю це політичною вимогою. Якщо поліцейські знову будуть піддаватися нападам, я це розгляну (можливість відставки, - ред.)", - сказав він.

Гашпар наголосив, що найближчими днями буде частіше з'являтися у засобах масової інформації.

"Я хочу частіше висловлюватися в засобах масової інформації", - зазначив глава поліції.

Протягом останніх трьох тижнів Гашпар не контактував зі ЗМІ після того, як генеральний прокурор Яромір Чижнар заборонив поліції інформувати медіа про розслідування вбивства Куцяка.

Напередодні у протестах в Словаччині взяли участь від 45 до 50 тисяч осіб, які вимагали більш відчутних змін у країні і відставки Гашпара. Учасники протестів стверджують, що розслідування вбивства журналіста йде неналежним чином.

Минулого місяця під тиском протестувальників подав у відставку прем’єр Роберт Фіцо. Уряд очолив його заступник Петер Пеллегріні.

Гашпар був призначений у 2012 році екс-главою МВС Робертом Каліняком, який подав у відставку минулого місяця. Каліняк був героєм журналістських розслідувань Куцяка, хоча і заперечував свою провину.

Нагадаємо, 26 лютого у Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчину.

Найбільш вірогідним мотивом убивці правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста. Колега журналіста Куцяка розповіла, що він розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану "Ндрангета".

Протягом останніх трьох тижнів Гашпар вийшов зі ЗМІ після того, як Генеральний прокурор Яромир Чижнар заборонив міліції інформувати медіа про розслідування вбивства Яна Куцяка та його нареченої.