Ядерна угода з Іраном: Макрон попередив Трампа про загрозу війни

Понеділок, 7 травня 2018, 08:58

Президент Франції Еммануель Макрон попередив президента США Дональда Трампа, що вихід Америки з ядерної угоди з Іраном може призвести до війни.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми відкриємо скриньку Пандори. Це може спричинити війну. Я не думаю, що Трамп хоче війни", - заявив Макрон.

Про ризики, пов'язані з виходом з ядерної угоди, також заявив глава Комітету Палати з питань збройних сил США Мак Торнберрі, який також входить до Ради з міжнародних відносин. 

За його словами, вихід з угоди 2015 року був би помилковим рішенням. Торнберрі пропонує працювати над удосконаленням пунктів ядерної угоди з європейськими партнерами. 

У свою чергу президент Ірану Хасан Роухані заявив, що Іран готовий відповісти на будь-який крок США щодо ядерної угоди.

"Сполучені Штати припустяться помилки, якщо вийдуть з угоди. Якщо США ухвалять таке рішення, вони пошкодують, як ніколи в історії", - заявив Роухані.

Нагадаємо, лідери Великої Британії, Франції і Німеччини погодилися, що ядерна угода з Іраном є найкращим способом запобігти набуттю ядерної зброї Тегераном. Вони домовилися, що угода повинна бути розширена на інші сфери, і зокрема стосуватися балістичних ракет.

Умови повинні бути переглянуті, коли угода закінчить свою дію, вважають лідери.

Як відомо, у 2015 році Іран погодився згорнути свою ядерну програму в обмін на полегшення економічних санкцій. Президент США Дональд Трамп погрожує відмовитися від продовження терміну дії ядерного пакту. Він має оголосити своє рішення 12 травня.