Італійська Wikipedia зупинила роботу через майбутнє законодавство ЄС

Вівторок, 3 липня 2018, 15:52

Італійська Wikipedia закрила доступ до своїх сторінок, висловлюючи протест проти майбутнього законодавства ЄС про авторське право в Інтернеті.

У вівторок відвідувачі сайту замість італійських сторінок енциклопедії бачать оголошення, у якому виражена незгода проти директиви, за яку Європейський парламент повинен проголосувати 5 липня.

"Якщо ця директива буде схвалена, вона значно обмежить свободу слова в Інтернеті. Замість того, щоб стати оновленням законодавства про авторське право у Європі для заохочення до участі в інформаційній спільноті, вона загрожує свободі в мережі та створює нові бар’єри, фільтри і обмеження", - йдеться у поясненні.

Представники італійської Wikipedia наголошують: якщо нові правила набудуть чинності, це може унеможливити публікацію газетних статей у соціальних мережах чи знайти її у пошуковій системі.

"Wikipedia опиниться перед загрозою закриття", - заявляють вони.

Автори звернення закликали членів Європейського парламенту відкинути наявний текст цієї директиви і відновити дискусію, розглянувши численні пропозиції асоціацій Wikimedia.

Однією із найбільш контраверсійних є стаття 13 директиви, яка зобов’язує соціальні мережі та інші сайти підтверджувати авторське право, навіть якщо контент був завантажений самими користувачами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: